Nya uppgifter om Nord Stream-sprängningen

50 meter långa revor, enligt Expressen

Publicerad 2022-10-18

Gasledningarna mellan Ryssland och Tyskland sprängdes natten den 28 september.

Nu visar nytagna undervattensbilder skadorna efter attentatet, rapporterar Expressen.

Minst 50 meter av det tjocka metallröret ser ut att saknas, enligt tidningen.

I fredags meddelade Kustbevakningen att bubblorna över Nord Stream-rören inte längre syntes, vilket innebar att gasen slutat läcka ut.

Expressen har nu undersökt platsen och tagit de första offentliga bilderna på de skadade rören och hålen med hjälp av en drönare.

En av tidningens bilder visar förvridna rester av den flera centimeter tjocka stålen på Nord Stream 1 som ligger på 80 meters djup. Minst 50 meter av gasledningen verkar saknas, enligt tidningen.

– Man ser att det varit en väldigt stor påverkan på havsbotten runt röret. Det går rännor i sjöbotten där rören har legat där man ser trasiga föremål som ser ut som rördelar, säger drönarpiloten Trond Larsen, från det norska företaget Blueye Robotics, som har hjälpt tidningen att ta bilderna.

Oklart vem som ligger bakom sabotaget

Nord Stream 1 och 2 går från Ryssland till Tyskland, genom Östersjön. Delar av gasledningarna går genom svenskt ekonomisk zon. Andra delar går genom dansk zon.

Det var den 28 september som sabotaget upptäcktes. Tre olika hål har bildats i gasrören efter att någon sprängt dem.

Vem som ligger bakom sabotaget av de jättelika rören är ännu oklart. I nuläget pågår intensiva utredningar från svenskt, danskt och tyskt håll.

Anklagelserna har spretat åt olika håll. Ryssland blev snabbt utpekat som ansvarigt för sabotaget av flera experter. Samtidigt lyfte Ryssland misstankar om att USA kunde vara inbladat i operationen.

Personer med insyn har också beskrivit för Aftonbladet hur en central första fråga i Säkerhetspolisens undersökning av de ryska rörledningarna är om sprängkraften slagit inifrån rören – eller utifrån.