Så uppmärksammar världen koranbränningen – uppmanar till straff

”Ökar spänningarna mellan Sverige och Turkiet”

Publicerad 2023-01-22

Lördagens koranbränning i Stockholm har väckt reaktioner runtom i världen.

I turkisk statsmedia dominerar nyheter om den svenska Natoansökan och flera arabländer fördömer aktionen.

Afghanistans talibanregim uppmanar den svenska regeringen att straffa Rasmus Paludan.

Oroligheterna i samband med Rasmus Paludans koranbränningsaktion i närheten av den Turkiska ambassaden uteblev.

Men aktionen, där Paludan tände eld på en koran, visade en Muhammed-karikatyr och kritiserade Nato och Turkiet, gick inte världen förbi.

På kvällen samlades hundratals utanför den svenska ambassaden i Ankara och konsultatet i Istanbul för att protestera. Demonstranter tände bland annat eld på svenska flaggan.

Paludan med ett exemplar av Koroanen.

”Kommer skapa raseri”

Under söndagsmorgonen toppar turkiska statsmediet Anadolu Agency sin sajt med flera artiklar om den svenska Natoansökan och koranbränningen.

Man tar upp Turkiets varningar mot Sverige om aktionen inte stoppades.

”För det här kommer att skapa raseri över hela världen”, sa den turkiska utrikesministern Mevlut Cavosoglu till medier och kallade aktionen för ett vidrigt, rasistiskt hatbrott.

Den afghanska nyhetssajten Ariana News publicerar ett uttalande från talibanregimen. Där uppmanas den svenska regeringen att straffa Paludan och förhindra ”sådana vidriga och provocerande anti-islamiska ageranden.

Talibaner.

”Massa tokar som springer omkring”

Flera arabländer, som Kuwait, Jordanien och Saudiarabien, fördömer också aktionen, rapporterar Al-Jazeera.

”Saudiarabien uppmanar till att sprida dialog, tolerans och samexistens och tar avstånd från hat och extremism”, skriver landets utrikesministerium i ett uttalande.

Kvinna med flagga och koran protesterar utanför det svenska konsulatet i Istanbul under söndagen.

Al-Jazeera har intervjuat Carl Bildt om händelsen och hur den riskerar att påverka den svenska Natoansökan.

– Det finns extremister och tokar som springer omkring och försöker sabotera hela processen. De borde inte ges någon betydelse om myndigheterna i Ankara verkligen är intresserade av att nå en överenskommelse, säger han.

Syns hoppa på en Erdoganflagga

Även i USA uppmärksammas koranbränningen. CNN skriver också om den Natokritiska demonstrationen under lördagen. Där lyfter man att demonstranter stått framför en banderoll med texten ”Vi är alla PKK”, den kurdiska politiska organisationen som terrorlistats av EU.

Flera europeiska medier skriver om gårdagens demonstrationer i Stockholm. Spanska El País publicerar en bild från den Natokritiska demonstrationen där demonstranter syns hoppa på en Erdoganflagga.

Brittiska the Guardian skriver att händelsen spänningarna mellan Sverige och Turkiet och den svenska Natoansökan. Den svenska regeringen försöker distansera sig från händelsen, skriver man, och citerar en tweet där Tobias Billström kallar koranbränningen för islamofobisk.

Turkar eldar upp ett fotografi av högerextrema dansken Rasmus Paludan under en protest utanför det svenska konsulatet i Istanbul under söndagen.

ANNONS