L:s plan för att slippa förhandla med SD: Ny Demokrati-metoden

Publicerad 2022-09-16

Här är L:s plan för att runda landsmötesbeslutet om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Flera liberaler med insyn pekar på en samarbetsmodell från 1991 – då partiet satt i regering som stöddes av Ny Demokrati.

– Det är en bra modell, säger Bert Karlsson.

Liberalerna är fast beslutna om att sitta i Ulf Kristerssons regering. Senast i veckan sa den ekonomiskpolitiska talespersonen Mats Persson (L) att han är övertygad om att det kommer bli verklighet.

Hur samarbetet om den ekonomiska politiken och statens budget ska fungera är dock fortfarande höljt i dunkel.

L har nämligen ett beslut som förbjuder budgetsamarbete med SD.

– Landsmötesbeslutet är tufft att komma runt. Hur ska man klara av att inte budgetförhandla med SD? Det är en väldigt konkret sak som blir ett praktiskt hinder men jag tror det är överkomligt, säger en L-källa.

M skötte förhandlingarna

Flera L-källor säger att ett sätt att runda budgetförbudet är genom ”Ny Demokrati-metoden”. Partiet satt i riksdagen 1991 - 1994 och samarbetade i en del frågor med regeringen, som då bestod av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

– Man löste det genom att det var moderater som talade med Ny Demokrati och jag föreställer mig att det blir någonting liknande nu, säger en L-källa.

En annan L-källa är inne på samma linje.

– Då var det Moderaternas gruppledare Lars Tobisson som gick iväg och förhandlade. Det var mer informellt. Det går säkert att runda landsmötesbeslutet på det sättet. Om SD dessutom får tjänstemän i regeringskansliet är det inte så långt att gå för moderaterna som ska prata med dem.

Bert Karlsson och Ian Wachtmeister från Ny Demokrati.

Bert Karlsson: Pratade aldrig med L

Bert Karlsson, tidigare partiledare för Ny Demokrati, säger först att det ”inte låter riktigt klokt” om de fyra partierna inte skulle kunna förhandla med varandra.

Sedan säger han att modellen fungerade bra på hans tid.

– Ja, jag hade mina moderater, de kom med varenda förslag och förankrade hos oss. Det var både KD och Moderaterna. Liberalerna pratade vi aldrig med, naturligtvis inte. 

Hur upplevde du det då?

– De ville inte ha någonting med mig att göra. De respekterar ju inte demokrati. 

Var det en bra modell då?

– Ja, det funkade ju absolut, vi var ju alldeles för snälla bara.

En anledning till att L vill sitta i Kristerssons regering är att vara en garant för att SD inte får igenom för mycket av sin politik. Detta bedöms som svårare om partiet endast sitter i riksdagen, säger flera liberaler till Aftonbladet.

L-ledaren Johan Pehrson.

L: Finns inget förbud

– Till exempel i synen på public service, där närmar sig Kristdemokraterna Sverigedemokraternas syn, och det tror jag är en typisk fråga där Liberalerna behöver vara uppmärksamma, säger en L-källa.

En annan fyller i:

– Att inte sänka a-kassan kan vi acceptera, men att halvera biståndet och ändra public service, då blir det besvärligt.

Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson vill inte ställa upp på intervju. Hans pressekreterare skriver i ett mejl att det inte finns något förbud mot att budgetsamverka med SD. Aftonbladet har skickat följdfrågor om hur beslutet på landsdagarna ska tolkas men inte fått något svar.

John Granlund & Olof Svensson