Över 100 000 covid-döda i Indonesien

TT-AFP

Publicerad 2021-08-04

Över 100 000 har avlidit med covid-19 i Indonesien.

Indonesien har registrerat sitt hundratusende dödsfall i covid-19. Myndigheterna försöker nu dämpa spridningen av den smittsamma deltavarianten.

På onsdagen rapporterades 1 747 nya dödsfall vilket höjde totalen till 100 636. Landet har 270 miljoner invånare. Drygt 3,5 miljoner coronafall är registrerade, men antalet anses grovt underskattat.

– Dödsfallen har inträffat . . . framför allt för att man för sent insett hur allvarliga symptomen var och skickat in patienterna, säger Siti Nadia Tarmizi, talesperson för myndigheternas covid-19-arbetsgrupp.

Över 2 600 coronapatienter avled hemma under juni och juli, uppger LaporCovid, en organisation som startat ett system för medborgarrapportering av covidfall. Sjukvården är maximalt utnyttjad och många har svårt att få sjukhusvård eller syrgashjälp.

Deltastammen upptäcktes i önationen i juni i år och har nu spritt sig till flera regioner. Den 3 juli infördes nya restriktioner och de har skärpts ytterligare i två omgångar. Nu är kontor, skolor och butiksgallerior stängda och äter man på restaurang får man bara 20 minuter på sig. Det börjas märkas tydligt i ekonomin, som gick ner i en recession i slutet av förra året för första gången sedan den asiatiska finanskrisen 1997.

Bara cirka åtta procent av indoneserna är fullt vaccinerade, och den ambitiösa planen att vaccinera en miljon om dagen är långtifrån uppnådd.

Sett som andel av folkmängden har Indonesien ändå mycket lägre dödstal än till exempel Sverige.