Svinpest närmar sig Sverige – allemansrätten riskerar att begränsas

Uppdaterad 2020-09-28 | Publicerad 2020-09-26

En slängd korvmacka kan få förödande konsekvenser.

Afrikansk svinpest närmar sig Sverige – och skulle den komma hit kan zoner upprättas där allemansrätten begränsas, enligt Lantbrukarnas riksförbund.

– Alla som bor där kommer att märka av det drastiskt. Det kan innebära en väldig inskränkning i hur man rör sig i de här zonerna, säger My Sahlman, ansvarig för smittskyddsfrågor på LRF.

Afrikansk svinpest har nu spridit sig från östra till västra Europa, till bland annat Tyskland och Belgien. Virussjukdomen drabbar inte människor, men är väldigt smittsam bland tamgrisar och vildsvin och konsekvenserna är förödande. Tar viruset sig in på en grisgård kan alla djur tvingas slaktas.

– Antingen dör alla grisar direkt eller så är det några få som klarar sig, men oftast blir de också sjuka och dör så småningom, säger My Sahlman, veterinär och ansvarig för smittskyddsfrågor på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Tyskland har fått sitt första fall av afrikansk svinpest. Arkivbild.

Afrikansk svinpest sprids via direktkontakt, redskap eller via slängda livsmedel. Importerad smittad korv eller skinka är inte farligt för människor, men kan smitta vildsvin som för smittan vidare till tamgrisar.

Man ska absolut inte slänga mat som man inte äter upp i naturen och som det är kött i, säger My Sahlman.

”Lär inte kunna röra oss hur vi vill”

Förutom att den afrikanska svinpesten skulle innebära konsekvenser för grisuppfödare skulle också boende i ett smittohärjat område drabbas.

– Då träder staten in och upprättar särskilda zoner där man ”slår ut” smittade grisar, det blir handelsrestriktioner, man skjuter av vildsvin runt zonen och så småningom i zonen, säger My Sahlman.

Något som i sin tur kan innebära restriktioner för hur vi får röra oss i naturen:

– Vi har ju en allemansrätt och är vana vid att röra oss hur och var vi vill, och det lär man ju inte kunna göra.

Vill se minskad vildsvinsstam

Hur stor risken är att sjukdomen nu tar sig till Sverige är svårbedömt för experterna.

– Det var en stor överraskning att den kom till Belgien, det hade ju ingen räknat med. Om folk inte slänger mat i naturen kanske vi i Sverige klarar oss längre, säger My Sahlman.

LRF menar att Sverige skulle drabbas extra hårt vid ett utbrott jämfört med våra grannländer Norge och Danmark, eftersom Sverige har en betydligt större vildsvinsstam.

– Vi skulle ha stora problem med att bekämpa smittan om den kom hit. Då ska du ta hand om varje smittat vildsvin, släpa ut dem ur skogen, destruera kadavret, det är ett jättejobb. Varför kan vi till exempel inte bara sluta att utfodra vildsvin och se till att minska stammen? frågar sig My Sahlman.

Lantbruksministern: Upp till myndigheter

Men att Sverige skulle skulle ha svårare än sina grannländer att hantera ett utbrott av svinpesten är lantbruksminister Jennie Nilsson (S) tveksam till.

– Så skulle det kunna vara, men jag tror inte att det riktigt är så enkelt att man kan dra den slutsatsen på förhand. Det beror på varifrån smittan kommer och vilken förmåga man har att begränsa den, säger hon.

Huruvida det blir aktuellt att begränsa rörligheten i vissa zoner vid ett utbrott i Sverige är upp till ansvariga myndigheter att bedöma, enligt ministern.

– Vi tittar väldigt noga på hur man har gjort i länder där man har haft utbrott, där har man ett regionaliserat arbete där man behöver ringa in och avgränsa och eliminera smitta och förhindra smittspridning.

Innebär det att man begränsar rörligheten för folk i dessa områden?

– Det är en bedömning man får göra när man har kända fall och utifrån situation och omfattning, säger Jennie Nilsson.