Utpekad Vårbyledare kvar i häkte

Erika Nekham/TT

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2021-06-23

Illustration från förhandlingen i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. 32-åringen (till vänster) tillsammans med sin försvarare Filip Rydin.

Södertörns tingsrätt har beslutat att en 32-årig man som pekats ut som ledare för det kriminella Vårbynätverket, och som står åtalad för grov och omfattande brottslighet, ska sitta fortsatt häktad.

32-åringen står åtalad för bland annat mordförsök, synnerligen grovt vapenbrott, allmänfarlig ödeläggelse, människorov, rån och synnerligen grovt narkotikabrott.

Mannen själv nekar helt till alla brott han anklagas för, och hans advokat hade begärt att han skulle släppas ur häktet i väntan på dom.

I beslutet skriver tingsrätten att det finns fortsatt risk för att 32-åringen avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet. Dessutom skriver tingsrätten att ”för brotten synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och människorov är inte föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år och det är inte uppenbart att skäl till häktning saknas”.

I ett sms till TT kommenterar mannens advokat Filip Rydin beslutet med att ”tingsrätten har väldigt många åtalspunkter och rättsliga frågor att överlägga kring och att det därför inte är förvånande att man fattat det aktuella häktningsbeslutet”.

Även ledarens bror, som också har en högt uppsatt position i nätverket enligt polisen, samt en annan man som pekats ut som ledargestalt i en annan gruppering ska bli kvar i häktet, har tingsrätten beslutat.

Förhandlingen mot stora delar av Vårbynätverket, med bas i södra Stockholm, avslutas under onsdagen. Ett av de mest uppmärksammade brotten som kopplats till nätverket är kidnappningen av en svensk rapartist förra våren.