Fullt klös – här räddas Malmös hemlösa katter

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Katthonan Skye med sina ungar. Katten var dräktig när hon kom in till Katthjälpen – och ungarna föddes på hemmet.
Foto: Frida Carlqvist
Katthonan Skye med sina ungar. Katten var dräktig när hon kom in till Katthjälpen – och ungarna föddes på hemmet.

Över 100 000 katter är hemlösa i Sverige.

Under vecka 43 har ett initiativ uppmärksammat hemlöshet bland katter i landet.

– Vi är helt beroende av att folk sponsrar oss. Just den här veckan hoppas vi att fler kan skänka oss en tanke, säger Laura, volontär på Katthjälpen i Malmö.

Det finns en dag eller vecka för nästan allt – och just denna vecka är det hemlösa katters vecka.

För fjärde året i rad uppmärksammas hemlöshet bland katter, och bössor för lokala katthem har ställts ut i vissa butiker, genom ett initiativ av kattmatsjätten Mjau.

Foto: Frida Carlqvist
Laura i ett av rummen i katthemmet.

En av de verksamheter som hjälper just hemlösa katter är Katthjälpen, som ligger i en lokal i centrala Malmö. 

– Vi försöker göra folk medvetna om att det är ett problem, och att det finns så många hemlösa katter. Vi försöker också få människor som vill skaffa katt att gå till ett katthem istället för att köpa en som blir uppfödd, vissa vill ju ha en specifik kattras och det är ju inget fel på så sätt men vi försöker få de som vill skaffa katt att välja någon som redan finns och inte har ett hem.

På Katthjälpen i Malmö finns det plats för 31 katter. Just nu är det i princip fullt - då hemmet nyss fått in många kattungar. En kull föddes nyss på hemmet. Hela tiden pågår ett febrilt arbete för att hitta adoptionsfamiljer till katterna.

– Vi försöker se till att vi adopterar ut katterna så att vi kan ta in nya, säger Laura som är volontär på hemmet. 

Foto: Frida Carlqvist
Katthonan Ellen med sina ungar. Alla tre har hittat nya hem, som de snart ska flytta till.

Laura har varit volontär på hemmet i lite mer än två år, och försöker hjälpa till en gång i veckan. Totalt är det mellan 15-20 volontärer som hjälper till. En av dem är helt dedikerad till adoptionsverksamheten. 

– Jag är ju en kattmänniska, jag har alltid älskat katter och är uppväxt med katter, och har velat bli kattvolontär väldigt länge men de flesta katthemmen ligger ganska mycket utanför så då har jag känt att det var lite svårt, men sen så fick jag reda på att det fanns så centralt i stan så då kom jag hit.

Foto: Frida Carlqvist
Volontären Laura tillsammans med en av de kattungar som föddes på Katthjälpen för några veckor sedan.

För att finansiera verksamheten samlar de in pengar, och har fodertunnor på vissa butiker, där kan folk som handlar köpa en extra kattmatsburk och donera.

– Vi har också medlemmar som betalar årsavgift och vissa sponsrar en hel bur och all mat, sand, leksaker och sånt där, och vi har en webbshop och gör även en väggalmanacka varje år.

Ungefär 100 katter har räddats till katthemmet i år, och hittills har totalt 90 katter fått nya hem.

– Främst prioriteras hemlösa katter, speciellt när det är dräktiga honor eller kattfamiljer med små kattungar som har svårare att överleva själva ute. Vissa kontaktar oss och säger att de inte längre kan ta hand om sin katt, det kan vi kanske ta emot någon gång men vi prioriterar de som redan är hemlösa. 

Foto: Frida Carlqvist
Överallt på väggarna finns bilder från katter som bott på hemmet förut.

Många av de hemlösa katter som kommer in till katthemmet är förvildade.

– Det roligaste är att man får se utvecklingen hos katterna, speciellt de som är superskygga. Man tänker ibland när man fått in en skygg katt som är rädd och fräser, så tänker man “vad ska det bli av den här katten” men sen så jobbar man med den och socialiserar den och kanske lockar med godis, det är så fint att se när den sen blivit en tam katt och man kanske kan klappa den.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN