Professorns hårda kritik: Stor orsak till samhällspridningen

Publicerad 2020-12-29

Folkhälsomyndigheten har hävdat att asymtomatisk smitta – då man smittar utan symtom – inte har någon större betydelse.

Men enligt Fredrik Elgh, professor i virologi och klinisk mikrobiologi, är det fel.

– Att vi inte accepterat den asymtomatiska smittan är en stor anledning till att vi fått så stor samhällsspridning, säger han.

”Utifrån den erfarenhet som finns av covid-19 och andra liknande sjukdomar, är bedömningen att smittspridningen från personer utan symtom står för en liten andel”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Men Fredrik Elgh menar att FHM underskattar smittspridningen av covid-19 hos symtomfria personer, det vill säga de asymtomatiskt smittade.

– Den är lika allvarlig som all annan smitta. Asymtomatiskt smittade kan bära lika mycket virus som sådana med symtom och kan också vara superspridare.

”Anledning till smittan i äldrevården”

För drygt en månad sedan utförde Lars Engstrand, professor vid Nationellt pandemiskt centrum, en undersökning av personal på Stockholms äldreboenden. Studien visade att 4,4 procent av personalen bar på viruset utan att de hade några symtom, hälften av dessa fick heller aldrig några symtom.

– Troligen är det en viktig del av smittspridningen i samhället och mycket troligt en av de stora anledningarna till smittan i äldrevården, säger Fredrik Elgh.

Vilka åtgärder borde vi tagit till?

– Accepterat denna smittväg som var väl känd redan under Wuhanutbrottet. Informerat utifrån detta. Rekommenderat munskyddsanvändning där det är trångt.

– Att vi inte accepterat den asymtomatiska smittan är en stor anledning till att vi fått så stor samhällsspridning.

Svårt att studera symtomfria

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, menar däremot att det är svårt att veta om en person har varit helt symtomfri.

– Covidsjukdomen är ju extremt variabel och vissa kan ha symtom som man kanske inte förstår är infektionssymtom, till exempel huvudvärk, ruggighet, muskelvärk, illamående med mera. Därför är det väldigt svårt att veta hur många som verkligen är helt symtomfria.

Av naturliga skäl är det också svårt att studera personer helt utan symtom.

– Eftersom man aldrig vet vem som är smittsam så gäller det förstås att hålla avstånd till alla. Det är vad som sagts hela tiden, säger Agnes Wold.

Agnes Wold, svensk läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. 

”Väldigt olyckligt kring munskydden”

Till skillnad från många andra smittskyddsmyndigheter i världen har Folkhälsomyndigheten förnekat den asymtomatiska smittan, menar Fredrik Elgh.

– Jag pratade personligen med Sara Byfors tidigare i år om den asymtomatiska smittans betydelse och fick då till svar att det trodde man inte på vid FHM, säger Fredrik Elgh.

Elgh menar att Folkhälsomyndigheten har haft både felaktiga och varit otydliga i sina besked, och att icke befintliga rekommendationer om munskydd är ett misstag.

– Det har blivit väldigt olyckligt kring munskydden som är väldigt viktiga att använda i sammanhang där det är trångt och små luftrum.

Elgh anser att Folkhälsomyndigheten spelat ner all vetenskaplig litteratur som talar för munskyddsanvändning.

– Man har ibland sagt att den som vill kan ju använda munskydd men någon information på svenska finns inte att tillgå från FHM:s sida och man har talat om detta i mycket negativa termer.

– Viktigt att påpeka är att WHO, ECDC, CDC samt 170 länder i världen vill eller har lagt tvång på att använda munskydd i publika sammanhang. Men icke Sverige. Ännu.

Aftonbladet har sökt Sara Byfors och Folkhälsomyndigheten.

Nya riktlinjer

I Västa Götaland rekommenderas användning av munskydd vid trängsel. I Stockholm ska alla i vården använda munskydd.

Från och med den 7 januari då många återgår till arbete och skola kommer Folkhälsomyndigheten ta fram nya riktlinjer gällande användning av munskydd i kollektivtrafik och utanför vård och omsorg.

Andra striktare åtgärder väntas eventuellt från och med den 10 januari nästa år, och den som bryter mot restriktionerna kan riskera böter, vite eller stängning av en verksamhet.