John le Carré död efter kort tids kamp mot sjukdomen

Uppdaterad 2020-12-15 | Publicerad 2020-12-13

John le Carré är död, han blev 89 år gammal.

Den brittiske spionförfattaren John le Carré är död.

Han blev 89 år och dog i lunginflammation på lördagskvällen.

”Det kommer aldrig att finnas någon som han”, skriver agenten Jonny Geller.

John le Carré, som egentligen hette David John Moore Cornwell, dog på sjukhuset Royal Cornwall hospital i hemstaden Truro. Han förlorade livet efter en kort tids kamp mot lunginflammationen, men hade inte covid-19, uppger hans agent Jonny Geller i ett uttalande.

“Våra tankar går till hans fyra söner, deras familj och hans kära hustru Jane”, skriver han.

Känd för ”Mullvaden”

John le Carré var aktiv i sex årtionden och skrev huvudsakligen thrillerböcker om brittiska underrättelsetjänsten under kalla kriget. De byggde på egna erfarenheter från hans tjänst som underrättelseofficer efter andra världskriget, uppger BBC.

En av hans mest kända romaner är “Tinker tailor soldier spy” (Mullvaden på svenska) från 1974. Den filmatiserades 2011 i regi av Tomas Alfredson och har även gjorts som tv-serie. ”Spionen som kom in från kylan” från 1963 är ett annat av John le Carrés mest hyllade verk som också filmatiserats.

“Det kommer aldrig att finnas någon som han. Förlusten känns för alla som älskar böcker, alla som är intresserade av det mänskliga tillståndet. Vi har förlorat en stor gestalt inom den engelska litteraturen, en man med stor kvickhet, snällhet, humor och intelligens. Jag har förlorat en vän, mentor och inspirationskälla”, skriver agenten Jonny Geller.

Familjen ber att få sörja i enskildhet och tackar vårdpersonalen på sjukhuset.

“Vi vet att de delar vår sorg”, skriver de i ett uttalande som förmedlas av agenten.