Covidsjuke Joel, 38, låg på sjukhus i fem dygn

”Höll på att svimma när jag skulle natta sonen”

Uppdaterad 2021-04-04 | Publicerad 2021-04-02

Joel, 38, blev smittad med covid-19 och fick ligga på sjukhus i fem dygn med andningshjälp.

Nu vill han uppmärksamma andra på konsekvenserna av det lömska viruset – som slår allt hårdare mot unga.

– Jag har ju som alla andra tänkt att jag är ung och har bra fysisk och att det därmed inte borde vara någon fara, säger han.

Måndagen den 8 mars i år var trebarnspappan Joel, 38, på sin arbetsplats i Uppsala län när han plötsligt började må dåligt.

– Det var en olustkänsla bara. Jag började frysa och blev tjock i huvudet. Allt kändes konstigt så jag bestämde mig för att åka och testa mig, berättar han för Aftonbladet.

Redan samma kväll fick han feber.

– Den låg på 39–40 grader och jag hade frossa, huvudvärk och en värk i kroppen som inte går att beskriva. Den vandrade liksom runt.

”Höll på att svimma”

Trots att han var utmattad och orkeslös fungerande det ändå skapligt de första dagarna, men efter att ha gått med det i flera dagar började orken tryta, förklarar Joel.

I samband med att han skulle natta sin son kände Joel hur han höll på att svimma flera gånger och hur han plötsligt inte fick luft.

– Då fick jag ångest och kände att jag behövde hjälp.

12 dagar efter insjuknandet åkte Joel ambulans in till Akademiska sjukhuset där han återigen testades positivt för covid-19.

– Det stod redan i journalen att jag hade testats positivt en gång men jag tror att de ville se om jag hade en av mutationerna. Tydligen hade nio av tio som testades den brittiska varianten berättade personalen.

Joel, 38, fick ligga på sjukhus i fem dygn.

Var på sjukhus i fem dygn

Joel lades in på en coronaavdelning och fick syrgas, dropp, kortisonbehandling och blodförtunnande läkemedel.

Han kopplades även upp mot en maskin som hjälpte honom med andningen.

– Jag fick verkligen jättebra hjälp. Bara att komma in till sjukhuset och höra dem säga att de har behandlat patienter för detta i över ett år nu och att de vet hur de ska göra gjorde att jag kände mig säker. Att även få ner febern och få tillbaka andningen var rena himmelriket.

Totalt vistades Joel fem dygn på sjukhus. Väl hemma igen kan han konstatera att det är en bra bit kvar till sitt forna jag.

– Jag har tränat hela mitt liv och äter hälsosamt. Innan jag blev sjuk tränade jag 3–4 gånger i veckan och kunde springa milen utan problem vilken dag som helst. Så är det inte nu.

Blev andfådd av att prata

Samtidigt konstaterar han att återhämtningen går framåt, och att han blir bättre för varje dag.

– De första dagarna blev jag andfådd bara av att stå och prata men nu kan jag ändå gå ut och gå med barnvagnen. För varje dag så känner jag att orken kommer tillbaka mer och mer men det är fortfarande en bra bit kvar innan jag vågar ta ut mig fysiskt. Jag har ju trots allt haft en kraftig lungsjukdom och då är det inte särskilt smart att ta ut sig för tidigt.

Kvar finns även tröttheten och yrseln.

– Det är väl det som är mest påtagligt. Tröttheten bara kommer utan någon direkt förvarning. I början kom den ett par gånger om dagen och då kunde jag somna rätt upp och ner, men nu kommer den mer sällan. Då får jag lägga mig på soffan och slumra till en stund.

Nu är Joels mål att hitta tillbaka till formen han tidigare var i.

Trots att Joel har en bit kvar innan han är tillbaka i sin tidigare form så har han en ny målbild framför sig.

– På ett sätt har den här sjukdomen också triggat mig lite. Att jag ska tillbaka till den formen jag var ännu tidigare än detta. Att jag ska komma i ännu bättre form. Det har blivit en liten sporre för mig i allt detta.

Provocerades av coronademonstrationerna

Även Joels hustru testades positivt för covid-19 men fick milda symtom. Även barnen fick lättare förkylningssymtom.

Varför just Joel drabbades så hårt vet han inte.

– Det var det som gjorde mig så fruktansvärt förvånad. Varför jag? Jag har ju som alla andra tänkt att jag är ung och har bra fysisk och att det därmed inte borde vara någon fara.

I samband med att Joel var sjuk samlades människor på olika platser i Sverige för att demonstrera mot coronarestriktionerna.

Något som gjorde honom provocerad.

– Jag tycker mest synd om sjuksköterskorna och läkarna som redan har en extremt tuff tillvaro och trots det lyckas hålla en bra stämning hela tiden. För dem att se detta och veta att jaha, nu kommer det förmodligen att komma in ännu fler patienter när läget redan är så pass ansträngt, det känns tokigt.

Demonstrationer mot coronarestriktionerna på Norrmalmstorg i Stockholm.

”Bara tre månader dit”

Några dagar efter hemkomsten skrev Joel ett uppmärksammat Facebookinlägg, där han berättar sin historia och vad han varit med om.

Inlägget har fått över 1 200 delningar och en mängd kommentarer.

– Det var inte för att få likes eller medlidande utan för att få fler att tänka till i dessa pandemitider, och därmed kanske bidra till att underlätta för alla dem som jobbar inom sjukvården, säger han och fortsätter:

– Om allt går som planerat så kommer alla vuxna att erbjudas en första sprutan innan halvårsskiftet och därmed inte bli så allvarligt sjuk som jag blev. Det är bara tre månader dit och jag hoppas att alla kan tänka till och hålla ut tills dess.