Norsk läkare slår larm om ”covid-20”: ”Helt annat virus än tidigare”

Uppdaterad 2021-03-27 | Publicerad 2021-03-26

Allt fler unga personer och personer utan underliggande sjukdom läggs in för covid-vård i Norge.

Nu slår den norske överläkaren Jørn Einar Rasmussen larm om att man har att göra med ett helt nytt virus.

– Detta borde egentligen kallas covid-20, säger han.

Drammens sjukhus i Norge varnar för att betydligt fler patienter utan underliggande sjukdom tas in för covid-vård.

Infektionsöverläkare Jørn Einar Rasmussen, chef för akutmottagningen på Drammens sjukhus, menar att man nu måste prata om ”covid-20”. Det rapporterar Dagbladet.

– Vi har att göra med ett helt annat virus än tidigare. Detta borde egentligen kallas covid-20, säger han till Drammens Tidende.

Han fruktar att ännu fler personer kommer ha smittats efter påskhelgen.

– Vi har sett människor i åldrarna 30 till 40 som nu är inlagda. Den här gruppen blev inte inlagd tidigare, och det finns ingen anledning att känna sig säker nu. Jag menar inte att skrämmas, men jag tror att människor måste ta hand om varandra nu, säger Rasmussen.

Coronatest analyseras på Ullevål sjukhus i Oslo, Norge. Arkivbild.

Yngre patienter än tidigare

Under torsdagen uppgav den norske överläkaren Anne Bøen, chef för anestesi- och intensivläkare på Ullevål sjukhus i Norge, att de patienter som nu intensivvårdas på sjukhuset är ”något yngre än patienterna under första och andra vågen”, rapporterar Dagbladet.

– Vi har nu lagt in barn på avdelningen med covid. Vi hade inte det i föregående fas. Flera barn har skrivits ut, och vi hoppas att de yngre patienterna tolererar sjukdomen bättre än de äldre, säger hon.

En sjuksköterska på väg för att behandla covid-patienter på en isolerad avdelning på Ullevål sjukhus i Oslo, Norge.

Att det är allt fler yngre patienter som läggs in i Norge bekräftas även av överläkaren Oona Dunlop, som arbetar vid den akutmedicinska avdelningen vid Oslo universitetssjukhus.

Förklaringen till det, tror hon, kan ligga i att vaccinationen av äldre har varit framgångsrik.

– Andelen yngre människor är större. Detta beror antagligen delvis på att många av de äldsta nu är vaccinerade och skyddade. Vi vårdar fler yngre personer nu, säger hon till Dagbladet, och fortsätter:

– Dessutom vet vi att fler ungdomar och barn är smittade än tidigare. Vi ser att vissa blir allvarligt sjuka, men många blir lindrigt sjuka, tas in på sjukhuset och kommer ut snabbt igen.

Följ ämnen i artikeln