Eleverna: Hål i huvudet – stäng skolan nu

Ropet från skolkorridoren: ”Hur ska vi ens kunna hålla avstånd?”

Publicerad 2020-11-18

Många gymnasieelever larmar om trånga korridorer och fulla matsalar.

Men utbildningsministern vill att distansundervisning ska undvikas i största möjliga mån.

– Jag tycker det är hål i huvudet att man inte stänger ner. Det är klart att det är jobbigt, det var en fruktansvärd vår, men det är ju bättre än att folk ska dö, säger William Skoglund, 18, elev på Bromma gymnasium.

I dag presenterade utbildningsminister Anna Ekström (S) att regeringen nu möjliggör distansundervisning för gymnasie- och högskolor, men samtidigt vill hon att det undvikas i allra största mån.

– I sista hand kan det bli nödvändigt att gymnasiet övergår till fjärr- och distansundervisning, men det vill jag undvika. Det gör vi bäst genom att ta ansvar tillsammans, sa hon på presskonferensen.

Under hösten har många gymnasieskolor redan haft delvis distansundervisning, och trots det tycker eleverna det är svårt att hålla avstånd.

William Skoglund.

– Det blir sån dubbelmoral när skolministern säger att hon hoppas att vi elever ska ta ansvar. Men hur ska det gå till när vi behöver åka kollektivtrafik och sitta i en trång matsal varje dag, säger William Skoglund, 18, teknikelev på Bromma gymnasium.

På hans skola går elever från hela Stockholm. De väntar på lektioner utanför klassrum, sitter trångt i matsalen och passerar varandra i trånga korridorer.

Enligt honom har skolan till och med spärrat av halva matsalen ibland, för att underlätta för städarna.

– Det är därför jag tycker det är hål i huvudet att man inte stänger ner. Det är klart att det är jobbigt, det var en fruktansvärd vår, men det är ju bättre än att folk ska dö.

”Viktigare att bromsa pandemin”

En av de stora anledningarna till att utbildningsministern inte tycker att man ska stänga ner skolorna är att många elever tycker att det är svårt med distansundervisning. William Skoglund tycker att det kan vara svårt, speciellt med matematik och naturämnena.

– Men det jag känner är att det är viktigare att bromsa pandemin, det är ju någonting som påverkar oss alla.

Liknande bilder ges från flera gymnasieskolor runt om i Sverige. Många gymnasieelever tar Folkhälsomyndighetens rekommendationer på fullt allvar, men har svårt att följa dem i deras vardag, på skolan.

– Jag kan inte uttala mig om det är bra att ha en skolstängning eller inte, men det är väldigt svårt att hålla avstånd nu. Jag har märkt det framför allt i matsalen, vi får helt enkelt inte plats, säger Saga Arledal, 16, som går på Norra Real i Stockholm.

Eva Tarandi, språklärare på Kungsholmens gymnasium.

Läraren: ”Man är kluven”

Aftonbladet har också fått in många oroliga röster från lärare, som känner sig utsatta i de trånga korridorerna. Eva Tarandi, språklärare på Kungsholmens gymnasium, tror att många lärare kommer bli lättade av att de får större möjligheter att arbeta hemifrån.

Men själv oroas hon för att inte kunna ge samma kvalitet i undervisningen.

– Jag ser de bakom skärmen som i ett akvarium, många vågar inte ställa lika många frågor. Jag tror de känner sig mer blottade i det digitala rummet, än om jag kan gå runt till dem. Jag tycker jag kan tappa många elever.

Men samtidigt tror hon att många av hennes kollegor kommer att ta chansen att jobba hemifrån så mycket som möjligt.

– Som lärare är man väldigt kluven till det här, man vet hur våren var. Det funkade, men det är väldigt svårt att erbjuda samma kvalitet. Men jag tror att många kommer tycka det är skönt just nu, när det är som värst.

ANNONS