Vaccinprognosen skrivs ned: Dystra prognoser

Publicerad 2021-03-26

Antalet vaccindoser som kommer innan sommaren blir ännu färre än väntat.

Vaccinprognosen skrivs ned med ytterligare en miljon.

– Det är tyvärr dystra uppdateringar, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) informerade vid en pressträff under fredagseftermiddagen att två vaccinleverantörer har behövt skjuta upp sina vaccinleveranser.

Folkhälsomyndigheten har därför behövt skriva ner prognosen för vaccinleveranser för april.

– Folkhälsomyndigheten har i dag uppdaterat prognoser för vaccinleveranser och det är tyvärr dystra uppdateringar, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen, SKR.

Emma Spak.

”Väldigt kraftig nedskrivning”

Det handlar om förskjutningar som är aviserade av Curevac och Janssen.

Enligt preliminära siffror i december 2020 skulle Sverige i april få över 5 miljoner doser. Den siffran ser nu i stället ut att bli över 2 miljoner, enligt den nya prognosen.

– Regionerna lägger nu mycket tid på att hantera och kommunicera de ändrade beskeden, sa Emma Spak.

Hon berättade också att prognosen från början gjort gällande att 17 miljoner doser skulle levereras till Sverige fram till juni, den siffran har sedan minskat till 12,3 för att nu sänkas igen till 10,9.

– Det är en väldigt kraftig nedskrivning.

Det här kommer troligtvis att innebära att delmålet att 80 procent av alla personer över 70 år ska vara vaccinerade till slutet av april inte kommer gå att nå, konstaterade Emma Spak också.

Vaccin från Janssen.

Semestervaccin

Vaccinprognosen har ändrats, och ändrats, och ändrats igen. På pressträffen lyfts frågan om eventuella vaccinationer under semesterperioden.

– Det här är ett område där regionerna måste planera för alla eventualiteter. Med de prognoser som nu finns, så måste regionerna vara förberedda på att vaccinera över semesterperioden också, säger Emma Spak.

Att behöva vaccinera över sommaren innebär utmaningar på flera fronter. Både vad gäller personal, lokaler och upphandlingar.

– Det är utmanande ur bemanningshänseende. Det är också en risk att det blir svårt att nå semesterfirare när svenskarna blir mer rörliga, säger Emma Spak.