Nya besked till gymnasieelever

Peter Wallberg/TT

Anna Lena Wallström/TT

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2021-01-20

Statsminister Stefan Löfven vid en tidigare pressträff om coronaåtgärder.

Statsminister Stefan Löfven ger nya besked om coronaåtgärder på torsdagen.

Gymnasieskolorna kommer då att få viss möjlighet att ta emot elever i skollokalerna, erfar TT.

Stefan Löfven (S) håller tillsammans med bland andra socialminister Lena Hallengren (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) presskonferens på torsdagsmorgonen.

De ska då ge besked om gymnasieskolorna måste fortsätta med sin distansundervisning eller inte.

Den gällande nationella rekommendationen om distansundervisning för att undvika trängsel upphör på måndag om den inte förlängs.

Enligt vad TT erfar så kommer inte den nationella rekommendationen att förlängas. Den ersätts med nya direktiv som inte är lika stränga. Enkelt uttryckt blir det alltså viss möjlighet för gymnasieskolorna att ta emot eleverna i skollokalerna.

Stora risker

Det som talar för en uppmjukning av rekommendationerna är en utbredd önskan om att eleverna ska få lite mer av vanlig skolvardag. Gymnasieungdomarna är ju inne på sin tredje termin präglad av coronaviruset, och det har kostat på.

– Det finns så många orsaker till att värna en öppen skola. Det handlar inte bara om undervisningen, kunskapstapp och tappad motivation. Vi måste komma ihåg att det finns elever som lever i socialt utsatta miljöer, utsätts för våld eller övergrepp, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Folkhälsomyndigheten är väl medveten om konsekvenser ur olika perspektiv när skolan inte är öppen.

Varken han eller Maria Caryll, sektionschef vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) hade på onsdagseftermiddagen informerats om vad som gäller från och med nästa vecka. Men enligt Maria Caryll har kommunerna hela tiden planerat utifrån parallella scenarier – fortsatt helstängda gymnasieskolor eller olika grader av lättnad.

– Huvudmännen gör riskbedömningar och planeringar kontinuerligt. Men givetvis skulle vi vilja öppna upp om smittspridningsläget tillåter det, säger Maria Caryll.

Vill förlänga alkoholstopp

På torsdagens pressträff blir det också besked om förbudet mot att servera alkohol på krogen efter klockan 20. Även det förbudet upphör på måndag om det inte förlängs.

Känt är att socialdepartementet vill förlänga förbudet ännu en gång med två veckor fram till och med 7 februari. Det framgår av ett förslag som skickades ut på remiss i veckan.

I förslaget står att smittspridningen är fortsatt kvar på en "mycket hög nivå" och att Sverige fortfarande befinner sig i en "extraordinär situation".

På presskonferensen väntas också besked om den gällande uppmaningen till kommuner och regioner att stänga all verksamhet som allmänheten har tillträde till och som inte är nödvändig. Det kan till exempel handla om idrottsanläggningar, badhus, mötesplatser, öppna förskolor och museer.

Den uppmaningen lämnades av Löfven på en presskonferens den 18 december och gäller till och med söndag den 24 januari.

Pandemilagen gäller

Sedan dess har dock den nya pandemilagen trätt i kraft. Med stöd av den har regeringen utfärdat den så kallade begränsningsförordningen som reglerar hur många människor som får befinna sig i bland annat sportanläggningar och badhus. Därmed kan restriktioner fortsätta att gälla även om regeringens uppmaning till kommunerna att stänga icke nödvändig verksamhet inte förlängs.

Vid presskonferensen den18 december aviserade regeringen även ett uppdrag till alla statliga myndigheter om att säkerställa att all icke nödvändig personal ska arbeta hemma. Även det uppdraget upphör nu på söndag. Ett nytt besked i den frågan väntas också på torsdagens presskonferens.

Följ ämnen i artikeln