Sabuni hotar med extraval – får intern kritik

Uppdaterad 2021-01-22 | Publicerad 2021-01-21

Nyamko Sabuni hotar med extraval om Stefan Löfven går vidare med regeringens migrationsförslag.

Nu väcks kritiska röster inifrån L och på fredagen hålls en digitalt krismöte.

Toppnamnet Helene Odenljung säger till GP att Sabunis hot inte är förankrat:

– Det har inte varit uppe i partistyrelsen.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger i en intervju med SvD att hon nu är beredd att gå till extraval.

Orsaken är regeringens nya migrationsförslag som ska göra det lättare att få uppehållstillstånd av humanitära skäl. Sabuni ser det som ett brott mot januariavtalet.

Nyamko Sabuni hotar med extraval.

– I det här fallet är jag beredd att resa mig från förhandlingsbordet. Det här är en hjärtefråga för mig men också för Sveriges framtid, säger Sabuni till SvD.

”Inte fullt förtroende”

Hon har tidigare i januari sagt att hon inte kommer fortsätta budgetsamarbetet om regeringen går vidare med migrationslagen.

Det har fått stora delar av partiet att visa sitt missnöje med sin partiledare.

Tina Acketoft, riksdagsledamot för Liberalerna, säger till Sydsvenskan att hon inte vill uttala fullt förtroende för Sabuni.

Hon menar att ett avhopp från januariavtalet i förlängningen leder till Liberalerna medverkar till att Sverige får en M-ledd regering som bygger på stöd från Sverigedemokraterna.

– Vi får aldrig göra oss beroende av ett parti som spottar på liberalismen, säger hon till tidningen.

Odenljung: Inte förankrat

Helene Odenljung, ledamot i partistyrelsen, uppger för Göteborgs-Posten att hon inte kände till Nyamko Sabunis utspel på förhand.

– Det har inte varit uppe i partistyrelsen, säger hon till tidningen.

Helena Odenljung säger till GP att Sabuni inte förankrat sitt ultimatum i partistyrelsen.

Redan i tisdags blottades oenigheten i L på ett stormigt möte i riksdagsgruppen. På fredagen hålls en nytt krismöte där både partistyrelsen och riksdagsgruppen deltar digitalt.

– Jag tänker att vi ganska snart behöver ha ett partiråd eller ett landsmöte för att fatta ett beslut framåt. Det verkar vara många som hänger kvar i det som var och ett annat valresultat 2018 än vad det de facto blev, säger Helene Odenljung till GP.

Jonas Andersson, regionråd i Västra Götaland och med en historia av bland annat 14 år i partistyrelsen, är kritisk till att Sabuni ställer ultimatum via media.

– Jag ser inte varför man skulle välja att göra den här frågan offentlig. Är man inte överens om något får man sätta sig i ett rum och hitta en lösning, säger han till tidningen.

Tina Ackertoft.