Vaccinsamordnaren: ”Vi tvingar ingen att vaccinera sig”

Publicerad 2021-01-14

Maria Landgren, läkemedelschef, i samband med en presskonferens med Region Skåne i Malmö. 

Nästa vecka kan Skånes särskilda boenden vara färdiga med att ge ut första dosen av vaccinet.

Bland personalen har ungefär 35–40 procent tackat nej.

Region Skåne vill att så många som möjligt tar vaccinet – men belyser vikten av att alla ska känna sig trygga.

– Det är viktigt att man som individ får ta ställning till detta, säger regionens vaccinsamordnare Maria Landgren till Aftonbladet.

I söndags var 60 av ungefär 250 särskilda boenden i Skåne klara med att ge ut första dosen av vaccinet. Nästa vecka hoppas man vara klar med samtliga boenden i Skåne. Det är då också dags för flera personer att få sin andra spruta – eftersom tre veckor gått sedan vaccinationerna inleddes.

Vaccinationsviljan bland de boende har varit hög enligt regionen. Bland personalen på särskilda boenden som erbjudits har dock omkring en tredjedel tackat nej. Ungefär 60-65 procent av personalen har valt att vaccinera sig i nuläget.

– Sen är det också stor spridning ser vi, det är vissa särskilda boenden där alla vaccinerar sig och andra där det är ungefär hälften, säger Maria Landgren, läkemedelschef och nu vaccinsamordnare för covidvaccinet på Region Skåne.

Att vaccinera sig är frivilligt för individen, men förhoppningen är att så många som möjligt ska vilja vaccinera sig. Regeringen har satt som mål att majoriteten av den vuxna befolkningen ska ha vaccinerat sig innan sista juni.

– Vi vill att så många som möjligt vaccinerar sig men jag tycker att det är viktigt att man som individ får ta ställning till detta, och vaccinen är nyligen godkända. Det är stora studier, många som varit med, men man har kanske inte hunnit ta till sig den här informationen på ett sätt som man känner sig trygg med. Så vi säger ju att om man inte vill vaccinera sig nu så kan man ju vaccinera sig sen. Det är inte så att det inte går att göra senare.

– Jag hoppas och tror att många kommer komma tillbaka och vill vaccinera sig längre fram. Men vi tvingar ingen att vaccinera sig.

Saklig information – på flera språk

Vad som oroar individen är olika, och Maria Landgren belyser att det är viktigt att det är ett individuellt val och att man känner sig trygg med sitt beslut.

– Det är svårt för mig att svara på varför den enskilde säger nej, det kan ju finnas många anledningar. Men jag tror att många vill läsa på i lugn och ro, jag tror att man tycker att de här vaccinerna har tagits fram snabbt. Man har kanske svininfluensavaccineringen och narkolepsin i minnet, jag tror att man behöver saklig information som man kan ta till sig och där behöver vi som individer olika mycket tid och det är viktigt att man får den tiden.

Det är viktigt att det finns just relevant och tillgänglig information om vaccinet, belyser Maria Landgren.

– Information, uppfattar jag, är det viktigaste för att individen ska känna att man har all den informationen man behöver för att ta ställning.

– Vi försöker ge alla så mycket information det bara går, och det är också på väg information på flera språk, för det finns en eftersläpning där. Vi har ju inte översatt all information från 1177.se, det måste vi också ha så att vi kan kommunicera ut till alla. Vi informerar också om att det går att vaccinera sig längre fram.

Hur stort har intresset varit nu när personalvaccinering startat på sjukhus?

– Hittills har det varit väldigt stort, väldigt många har velat vaccinera sig. 

Under onsdagen diskuterades det kring att Modernavaccinet ännu inte godkänts för läkemedelsförsäkring. Västra Götaland gick på onsdagseftermiddagen ut med att man vägrar att använda just Modernas vaccin innan man vet att staten ger garantier för ersättning vid eventuella biverkningar. Regeringen gick på onsdagen ut med att man förbereder ett förslag om att staten ska stå för ersättning vad gäller biverkningar av vaccin. Fram tills att lagen är på plats har man Kammarkollegiet fått i uppdrag att komplettera sin försäkring.

Är det läge för Skåne att inte använda Modernas vaccin förrän det finns garantier?

– Vi kommer inte att använda vaccinet förrän det här är löst. Jag förutsätter att vaccinet har en godkänd försäkring när det kommer. Jag tror inte att någon vill ta ett vaccin som inte har försäkringsskydd. Även om risken för biverkningar är väldigt liten så har vi ett väldigt bra system i Sverige med läkemedelsförsäkringen. Jag förutsätter att antingen är man med i den, eller så har man ett liknande skydd på annat sätt.

Kan använda fler doser

Hittills har 14 000 doser av Pfizer/Biontechs vaccin levererats. Tidigare var planen att spara på ungefär hälften av doserna för att försäkra att dos nummer 2 kan delas ut inom rätt tid efter första dosen getts ut – man ska ta andra dosen efter 3–4 veckor. Nu kan man dock använda fler doser direkt till följd av nya riktlinjer.

Folkhälsomyndigheten har gått ut med att vaccinleveranserna är såpass säkra nu att man inte behöver spara i väntan på dos 2. Dessutom har Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA beslutat att man får ta sex doser ur varje ampull istället för fem, vilket innebär att 20 procent fler kan vaccineras med samma vaccinmängd.

En spruta med Covid-19 vaccin från Pfizer / Biontech förbereds på Vårdcentralen i Råå inför de första vaccinationerna den 27 december. På söndag har tre veckor gått sedan första sprutan – och nästa vecka börjar andra dosen ges till de som var först ut i Skåne.

Förhoppningarna var tidigare att man skulle kunna dra igång vaccinationerna under vecka 3. Istället kunde man börja redan vecka 53 – och nästa vecka kan istället vaccinationernas andra del, då dos 2 delas ut till de första vaccintagarna, inledas. På söndag är det exakt tre veckor sedan första dosen delades ut i Skåne, på Vårdcentralen Råå i Helsingborg.

– Andra dosen är nu på väg ut under nästa vecka.

Maria Landgren beskriver faktumet att vaccinationerna nu är igång som ljuset i tunneln. Det enda som krävs nu är att mer vaccin kommer som det ska.

– Det är en jättebra känsla. Vi vet ju alla att det här är vägen ut ur pandemin, det finns ett ljus och en energi och en kraft i att vaccinera. Vi står och stampar och vill bara ha mer vaccin så vi kan öka takten. Det känns jättebra att ha vaccinet, vi skulle bara behöva lite mer.

Region Skåne gick under onsdagen ut med att man har en mycket väl fungerande logistik kring vaccinet – och att kapaciteten för att vaccinera är högre än vad man har vaccin.

Finns det något som behövs för att detta ska flyta på bra?

– Vi ska ju ge en dos till, vi har bra rutiner och bra flöden men vi måste ju komma ihåg att alla ska ha en andra dos, så vi ska ju göra detta en gång till – vi ska vaccinera alla en gång och sen ska alla få sin andra dos inom en månad. Det är ju utmaningen, att hålla fast i energin och vaccinera alla doser innan sommaren.