Polisen varnades: Kapitolium är måltavlan

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2021-04-14

Kongresspolisens insats under attacken i januari får kritik i en intern rapport. Arkivbild.

Bristfälligt ledarskap och undermålig utrustning gjorde att polisen var dåligt förberedd när USA:s kongress stormades. Detta trots underrättelseuppgifter som varnade för våld från anhängare till Donald Trump, enligt en rapport.

"Själva kongressen är måltavlan." Den varningen nådde polisen inför det att senaten samlades i Kapitolium den 6 januari för att formellt fastställa Joe Bidens seger i det amerikanska presidentvalet. Anhängare till den dåvarande presidenten Donald Trump – som felaktigt hävdade att han tagit hem segern – demonstrerade i protest utanför byggnaden och flera av dem deltog sedan i den våldsamma stormningen.

I en 104-sidig intern rapport beskrivs en lång rad misstag som ledde fram till att kongresspolisen var dåligt förberedd och inte agerade tillräckligt kraftfullt under attacken. Slutsatserna ska diskuteras i kongressen på torsdag men flera amerikanska medier har redan nu tagit del av innehållet.

Varnade i förväg

Tre dagar före attacken varnade kongresspolisens egen underrättelseavdelning för risken för våld från Trumps anhängare.

"Till skillnad från tidigare protester efter valet är Trumpanhängarnas mål inte nödvändigtvis motdemonstranterna utan det är snarare själva kongressen som är måltavlan den 6 januari" stod det i hotbedömningen, enligt The New York Times.

Vidare varnades det för att rörelsen som motsätter sig valresultatet har en benägenhet att locka högerextremister, milismedlemmar och andra våldsbejakande krafter, vilket kunde leda till en farlig situation för såväl polis som allmänhet.

Dessutom hade USA:s departement för inrikes säkerhet meddelat kongresspolisen att man upptäckt en karta över Kapitoliums tunnelsystem som publicerats i ett forum för Trumpanhängare på nätet.

Dålig utrustning

Trots det fick polisen enligt rapporten order om att inte använda sina mest kraftfulla verktyg för att kontrollera och skingra folkmassan. Dessutom krossades några av polisens sköldar under insatsen eftersom de var för gamla eller inte hade förvarats i rätt temperatur. Andra hade låsts in i en buss och kunde därför inte användas.

Rapporten pekar på behovet för kongresspolisen att förbättra sitt ledarskap, sina utbildningar, sin undermåliga utrustning samt centralisera underrättelseverksamheten. Det och mycket annat kommer sannolikt att stå i fokus när kongressen ska diskutera ökade resurser och insatser för att stärka Kapitoliums säkerhet.