Trump om Paris-attacken: ”Kommer ha stor påverkan på valet”

Uppdaterad 2017-04-24 | Publicerad 2017-04-21

Bara drygt två dygn före det franska presidentvalet öppnade en man eld mot poliser på paradgatan Champs-Élysées i Paris.

Mannen sköts till döds av polis. Vid hans kropp hittades en lapp med en hyllning till terrorsekten IS.

USA:s president Donald Trump förutspår att dådet kommer påverka valresultatet.

”Folket i Frankrike accepterar inte mycket mer av det här”, twittrar han.

Frankrike skakas av ett nytt misstänkt terrordåd – endast 2,5 dygn innan vallokalerna öppnar i den första omgången av presidentvalet.

På torsdagskvällen öppnade en man eld mot poliser på den berömda gatan Champs-Élysées mitt i huvudstaden Paris. Tre träffades – och en polisman avled av sina skador. Gärningsmannen, som enligt internationella medier var flaggad som extremist av myndigheterna, sköts till döds av polis.

Vid hans döda kropp hittade polisen en handskriven lapp med en hyllning till IS. Via sitt propagandaorgan har terrorgruppen tagit på sig ansvaret för dådet.

I bilen som gärningsmannen färdades i anträffades även ett pumphagelgevär, knivar och en koran.

Trump: Folket har fått nog

President François Hollande har beskrivit skjutningen som ett terrordåd. I ett uttalande slår premiärminister Bernard Cazeneuve fast att ”inget kan stoppa valet från att genomföras”:

– Det är upp till oss att inte ge efter för fruktan och skrämsel och manipulation som skulle spela fienderna i händerna, säger premiärministern i ett uttalande.

Attacken kan dock komma att påverka valresultatet. Det är i alla fall USA:s president Donald Trump övertygad om.

”Ännu ett terrordåd i Paris. Folket i Frankrike kommer inte att acceptera mycket mer av det här. Kommer ha stor påverkan på presidentvalet”, twittrar han.

Kritik mot Le Pen

Trump specificerar inte vem han tror kommer att gynnas. Bedömare menar dock att händelsen kan stärka högerextrema Front Nationals kandidat Marine Le Pen.

Under ett tal på fredagen la Le Pen skulden för skjutningen på både den nuvarande och den tidigare regeringen.

– Kriget som pågår mot oss är oupphörligt och skoningslöst. De styrande har gjort allt för att se till att vi förlorar kampen.

Det dröjde dock inte länge förrän premiärminister Bernard Cazeneuve gick till motattack.

– Hon utnyttjar skamlöst människors rädsla för politiska syften, sa han i en kommentar.