Apans selfie tas upp i rätten – igen

Uppdaterad 2017-08-25 | Publicerad 2017-07-22

2011 lämnade brittiske naturfotografen David Slater sin kamera obevakad. Då passade makaken Naruto på att ta några selfies.

Bilderna tog världen med storm – och en upphovsrättshärva tog sin början.

Nu talar fotografen ut om kaoset som kostat honom livsbesparingarna – och lusten att ta bilder.

– Jag blir stämd av en apa. Jag är deprimerad och kan inte försörja min familj, säger David Slater till Daily Mail.

Kan apor äga bildrättigheter? Den frågan har stötts och blötts i sex år i det uppmärksammade fallet med den svarta makaken Narutos självporträtt.

Nej, det kan de inte, klubbade amerikansk domstol igenom förra året. Det håller inte djurrättsorganisationen Peta med om, och överklagade – igen.

Förra veckan togs målet åter upp i domstol, i San Fransisco. Men brittiske naturfotografen David Slater har inte råd att åka till Kalifornien för att försvara sitt intresse. I Daily Mail talar han ut om kaoset som kostat honom alla besparingar och lusten att fota.

– Jag lider av depression och kan inte sova. Men mest är det känslan av misslyckande. Jag kan inte försörja min familj, säger han.

Hans bil har stått parkerad i två år i behov av lagning. När det kommer till bostadskostnader står Davids fru för fiolerna. David själv har sadlat om till tennistränare och funderar på att bli professionell hundvakt.

Stal kex och lekte med kameran

Innan målet dränerat honom på passion fotade David Slater på heltid. 2011 var han på den indonesiska ön Sulawesi för att dokumentera djurlivet. Då passade djurlivet på att dokumentera sig själv.

En flock makaker glömde bort att vara blyga andra dagen David Slater vistades med dem. De stal kex ur hans ryggsäck och förundrades av det surrande ljudet av kamerans avtryckarknapp.

David lät aporna hålla i kameran. En av dem speglade sig i linsen och fyrade av flera bilder. Resultatet blev magiskt.

Apan Narutos selfie tog världen med storm då David Slater laddade upp den på sin hemsida – sedan brakade bråket loss. Fotografens krav att Wikipedia skulle ta ner bilden urartade i en sex år lång tvist om vem som äger rättigheterna till fotot.

”Kreativiteten är min”

För – som Wikipedia och djurrättsorganisationen Peta hävdar – var det ju faktiskt Naruto själv som tryckte på knappen och tog bilden.

– Jag valde objektivet och bearbetade bilderna. Kreativiteten är helt och hållet min och det krävdes uthållighet och hårt arbete, säger David Slater om den saken.

Har Naruto tagit skada av att inte erkännas som rättighetsinnehavare? Är Peta tillräckligt nära apan för att kunna representera den? Vad är värdet av att leverera copyrightpapper till en flock makaker? Dessa frågor har avhandlats av målets parter.

Nu har alltså fallet tagits upp igen. Peta vill att intäkterna för bilden ska komma aporna till gagn.

– Jag blir stämd av en apa. Det tog två år att vänja sig vid det, säger David Slater.

Turistmagneter – inte mat

Selfien kan mycket väl vara anledningen till att makakerna fortfarande härjar i djungeln i Indonesien, säger David Slater. Arten räknas som akut hotad med ett bestånd som har minskat med 90 procent på 25 år.

När selfien charmade människor världen över började makakerna på hemmaplan betraktas som turistmagneter i stället för livsmedel.

– Bilden har uppnått mitt mål att skydda aporna. Människorna som bor där brukade grilla och äta makakerna. Nu kallas de för ”selfieapor”, säger David Slater till Daily Mail.

Apa ”kräver pengar” för sin
selfie

Följ ämnen i artikeln