Obama ryter ifrån efter polisens dödsskjutningar

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:

Barack Obama ryter ifrån efter att två svarta personer på kort tid dödats av poliser i USA.

Händelserna filmades och materialet har spridits som en löpeld på nätet.

– Det här är ett amerikanskt problem som vi alla borde bry oss om, säger Obama i ett uttalande.

Dödsskjutningarna av Philando Castile, 32, och Alton Sterling, 37, skakar USA. Återigen handlar det om polisens våld mot svarta personer.

Castile sköts till döds med minst fyra skott när han sträckte sig efter sin plånbok. Sterling brottades ner och liggandes på marken med två poliser över sig blev han skjuten med minst fyra skott. Båda händelserna filmades.

”Ett amerikanskt problem”

Runt om i landet protesterar människor under parollen ”Black lives matter” och nu har USA:s president Barack Obama också lagt sig i debatten.

– Att känna oro över de här händelserna är inte att vara emot de som upprätthåller lagen, sa Obama under en hastigt uppsatt presskonferens inför ett Nato-möte i Warszawa.

Han väljer att peka på dödskjutningarna som ett problem inom poliskåren.

– Det här är inte bara ett problem som rör svarta personer. Det är inte bara ett problem för latinamerikaner. Det här är ett amerikanskt problem som vi alla borde bry oss om.

”Vi är bättre än så här”

Presidenten gick så långt i sitt uttalande att han menar att den amerikanska poliskåren måste reformeras, förändras, snabbare än vad den gör nu.

– Vi vet att ni har ett svårt jobb. Vi sörjer de som försvarar vårt samhälle och förlorar sina liv. Men det finns ett problem i vårt system med en undermedveten partiskhet som måste dras upp med rötterna, sa presidenten.

På flera platser i USA, däribland på Times Square och framför Capitolium, har det hållits minnesstunder för Castile och Sterling.

– Svarta är i högre grad utsatta för sådana här händelser. Det handlar inte om att jämföra liv utan det handlar att uppmärksamma den stämpel som finns på en grupp av våra medmänniskor.

– Vi är bättre än så här, sa Barack Obama.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN