Riksdagen röstar ja till id-krav

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2015-12-17

Riksdagen har röstat ja till att införa id-krav på bussar, tåg och båtar.

175 ledamöter röstade ja, 39 nej och 117 avstod.

– Jag kände att jag inte kunde ställa mig bakom förslaget, säger Sara Karlsson, den enda S-ledamoten som avstod från att rösta.

Beslutet innebär att regeringen får möjlighet att införa id-kontroller "om det uppkommit en allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet". Lagen kommer att träda i kraft den 21 december och id-kontrollerna startar den 4 januari.

S-ledamot: Urholkar asylrätten

Förslaget har lagts fram av regeringen, men har varit kontroversiellt även inom S och MP. Under torsdagens omröstning lade en S-ledamot och en MP-ledamot ner sina röster.

– Som alla vet är det här en tuff situation och svårt på många olika sätt. Men jag kände att jag inte kunde ställa mig bakom förslaget, säger Sara Karlsson (S) som avstod från att rösta.

Var det fel beslut?

– Jag har stor respekt för att det är svårt för regeringen och för mina kollegor. Jag är övertygad om att vi kommer fortsätta de här diskussionerna

Vad får beslutet för konsekvenser?

– Det är svårt att bedöma. Men risken är att man urholkar asylrätten.

MP-ledamoten Carl Schlyter lade också ner sin röst. Han anser att det är fel att privata bolag, till exempel tågbolag, ska få avgöra vem som får komma till Sveriges gräns.

"Vill man ha gränskontroller ska det skötas vid gränsen av
myndigheter man kan utkräva ansvar ifrån. Det tycker alla
miljöpartister och nu ska vi jobba ihop för att förslaget ska undvika
alla de negativa effekter människor oroar sig för." skriver han i ett sms.

MP-ledamot: Besviken på regeringen

Miljöpartisten Rasmus Ling röstade emot förslaget.

– Jag tycker den här propositionen är väldigt illa beredd och jag tycker det är ett väldigt dåligt förslag. Jag är emot att stoppa folk från att söka asyl, sa han kort innan omröstningen.

Enligt honom kan lagen dessutom slå helt fel, han tar som exempel en 15-åring som kan fastna i Köpenhamn om personen saknar id-handlingar.

– Jag är väldigt besviken på att regeringen lägger fram förslaget och jag tycker inte heller att riksdagen borde acceptera en lag som är så illa förberedd.

Vänsterpartiet och Centerpartiet röstade emot förslaget, förutom Staffan Danielsson (C) som avstod. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna avstod. Sverigedemokraterna röstade för förslaget.

ANNONS