Mona Sahlin: Sluta tjafsa om gräddfiler

Publicerad 2015-05-22

Mona Sahlin.

Stockholms strategi mot våldsbejakande extremism fick oppositionen att gå i taket över "gräddfiler till jobb och bostad" för jihadister.

Men nationella samordnaren Mona Sahlin ger staden godkänt – och menar att fler kommuner borde följa efter.

– Vi måste sluta tjafsa om gräddfiler och börja prata om vägar ut ur extremismen, säger hon.

Förra året utsågs förra S-ledaren Mona Sahlin till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. I arbetet ingår att förbättra samarbetet mellan myndigheter, kommuner och organisationer för att värna demokratin.

I Stockholm har socialnämnden klubbat en strategi i frågan. Samverkan ska ske mellan skolan, stadsdelsförvaltningar, socialtjänsten, jobbtorg, polisen, vården och psykiatrin. Men också arbetsförmedlingen och bostadsbolagen ska vara med.

Det senare tolkades genast av den politiska oppositionen som en "gräddfil" in till jobb och bostad.

– Människorna som har kommit tillbaka efter att ha begått folkmord ska inte få bostäder och jobb utan de ska faktiskt ställas inför rätta i svensk domstol, sa Lotta Edholm (FP).

Detta motsades dock av Ewa Larsson, socialborgarråd (MP) som menade att det "ingenstans i strategin föreslås att ge jobb och bostad till IS-krigare eller nazister".

”Brottslingar ska straffas”

Mona Sahlin tycker att det är bra att Stockholm sätter sig in i frågan och anser att fler kommuner borde följa efter. Däremot, menar hon, skulle stadens politiker ha varit tydligare med att brottslingar självklart ska dömas.

– Om människor kommer hem och har krigat i Isis och begått brott, då ska de självklart straffas. Det är inte en del i en strategi, det är en del i polisens väldigt viktiga arbete. Lotta Edholm och jag är överens om att folkmördare ska sitta i fängelse, säger hon.

I många fall kan det dock vara svårt för polisen att genast slå fast vad återvändarna har gjort utomlands. Medan det arbetet pågår kan det vara bra att "ha koll på" var personerna befinner sig när de kommer hem, menar Mona Sahlin.

– Sverige har hjälpt många bort från nazistiska grupper och miljöer, och det har vi gjort inte bara för deras skull utan också därför att alla andra medborgare ska slippa extremister. På samma sätt måste vi se dem som har funnits i jihadistiska miljöer, säger hon.

Viktigt med förebyggande arbete

Mona Sahlin framhåller också att det är långt i från alla radikaliserade som har varit i utomlands och krigat.

– Vi ser bara dem som tar steget och åker. Men många finns ju i en svans runt om extremismen här i Sverige. Det jag försöker se är vad som händer innan och hur vi hade kunnat förhindra det. Vi måste sluta tjafsa om gräddfiler och börja prata om vägar ut ur extremismen, för de är inte så många.

I det arbetet kan en strategi för vad som ska hända när extremister återvänder till Sverige vara en viktig pusselbit, framhåller hon. Inte minst för att oroliga anhöriga ska våga höra av sig om de märker att deras unga håller på att radikaliseras.