Veganernas kritik – mot ”Bä, bä, vita lamm”

Publicerad 2018-10-15

Många känner nog till låten ”Bä, bä, vita lamm” där vi sjunger om all ull lammet ger oss. Texten må verka oskyldig i mångas öron men enligt en grupp veganer lär vi barn en falsk sanning. Vi får inte ullen, utan vi tar den, menar de, skriver norska NRK.

Låten ”Bä, bä vita lamm” är inte helt oproblematisk, i alla fall inte enligt en grupp veganer som diskuterat sången i den norska Facebookgruppen Veganpreik.

– I djurens perspektiv där de behöver leva de liv de gör i den norska och svenska djurindustrin, så är inte det livet så positivt. Vi utnyttjar dem och sen dödar vi dem, och de mår inte alls så jättebra. Men det berättar vi inte för barnen, vi säger att lammet är så lyckligt, sen får vi dess ull och så är det fortsatt lyckligt. Och det blir ju lite missvisande, säger Samuel Rostöl, som är Facebookgruppens grundare, till Aftonbladet.

I gruppen har man lagt ut en ny version på den kända barnvisan samt en annan norsk låt som heter ”Kua mi, jag takker deg” – som kritiseras av samma anledning. Det vill säga att vi tar kons mjölk snarare än får den.

– Språket vi använder är viktigt. Om vi sjunger sånger om att kvinnor ska vara i köket så påverkar det hur barn ser på kvinnor. Om vi sjunger sånger där djuren ger oss något som vi egentligen tar så påverkar det hur barn ser på djur, säger han och fortsätter:

– Från vårt perspektiv är det jättebra att ha en diskussion om hur vi använder språket gentemot djur, gentemot barn och förtryckta grupper. Använder vi ett språk för barn där det här förtrycket normaliseras så blir det en form av indoktrinering av barnen som de inte kan göra något åt.

”Kallas sjuka i huvudet”

Efter att deras diskussion om sångerna uppmärksammats i norska medier som NRK har människor tagit illa upp – vissa har trott att de vill ta bort visorna som de är, vilket inte är fallet. Det hela har blåsts upp, menar Samuel.

– Jag har varit i kontakt med veganer som fått meddelanden om att de är puckon och sjuka i huvudet som ska ändra vår kultur. Det är mycket missförstånd bakom. Vi vill inte få igenom någon lag om det eller kräva att man ändrar sånger. Vi bara tycker bara att det är en bra grej att ha sånger som kan belysa lite djurvänlighet också. Sångerna finns på Facebook, vill man använda dem så varsågod, och vill man inte så gör man inte det, säger han och fortsätter:

– Det är inte så att vi försöker bestämma vilka sånger man ska sjunga med sina barn, men vi tror att det är viktigt att ha en öppet klimat där vi kan prata om vad språk betyder.

Kjell Aage Gotvassali är lärare och professor vid Nord universitetet och Drottning Maud Minnes högskola för lärarutbildning i Norge. Han förstår att vissa intressegrupper jobbar för sin sak men han tror inte att barnen tar skada av att sjunga de traditionella barnsångerna.

– Det blir lite märkligt och speciellt att gå loss på allt som man vill göra om och ändra på det, säger han till NRK.