Öppen strid mellan Ohlsson–Björklund

Publicerad 2015-01-30

Folkpartitoppen Birgitta Ohlsson har sedan länge varit starkt kritisk till språktester för invandrare.

Sedan de nya integrationsförslagen kom i helgen råder nu en öppen strid mellan Birgitta Ohlsson och Jan Björklund, om förslagen.

– Ja, det stämmer, säger Ohlsson till Aftonbladet.

– Förslagen är inte förankrade i partiet, säger FP-kommunalrådet Mohamad Hassan.

I onsdags gick Jan Björklund och tre personer från Folkpartiets arbetsgrupp för integrationspolitik ut med förslag om hårdare krav på invandrare. Förslagen, som gick ut på att "öka drivkrafterna" för invandrare att skaffa en egen inkomst och lära sig svenska, möttes av hård kritik både utanför och inom partiet.

Attackerade Björklund

Tidigare integrationsministern Birgitta Ohlsson, som bedöms vara potentiell efterföljare till Björklund, var tydlig redan 2002 då förslaget om att införa språktester för invandrare kom, att hon skulle jobba emot det.

I fredags delgavs medlemmarna i FP:s partistyrelse förslagen och under söndagen och måndagen hölls partistyrelsemöte.

De skilda åsikterna om språktexterna var tydliga redan innan, men nu gick flera till storms även mot de första tv förslagen: att sätta hårdare press på egen försörjning för att ta emot anhöriga, och att invandrare ska ges permanenta uppehållstillstånd först då de skaffat ett jobb.

Under mötet gick enligt Expressen en handfull partistyrelseledamöter – däribland Birgitta Ohlsson – till attack mot Björklund om förslagen.

– Ja, det stämmer, bekräftar Birgitta Ohlsson för Aftonbladet, men vill inte säga mer med hänvisning till att hon är föräldraledig.

Informerades sent

Enligt Expressen framförde Ohlsson kritik mot partiledningen även i vintras.

Björklund har under veckan upprepat att integrationsförslagen är förankrade inte bara i den interna arbetsgruppen utan även under en två veckor lång process i partiledningen.

Partistyrelseledamoten Frida Johansson Metso var i onsdagens Aktuellt villig att möta partiledaren i en debatt – något Björklund vägrade, vilket ledde till en uppmärksammat inslag där FP-topparna satt vid skilda bord i SVT-studion. Johansson Metso hade inte möjlighet att delta vid helgens styrelsemöte, men var hos SVT kritisk mot att hon och övriga partistyrelsen informerats om förslagen först i fredags.

Enligt Expressen ska hon ha vänt sig emot förslagen via sms till Björklund under helgen.

"Finns ingen som inte vill jobba"

Mohamad Hassan, kommunalråd i Uppsala, säger till Aftonbladet att striden om språkkravet är "gammal skåpmat", och att han är för förslaget om att avskaffa vårdnadsbidraget.

– Däremot har jag jättessvårt för tillfälliga uppehållstillstånd. Asylrätten måste vara grunden för allt vi gör. Har man rätt till asyl då ska man få stanna.

Hassan vänder sig också emot de skärpta kraven som ska ge "incitament" till egen försörjning.

– Jag har inte träffat någon flykting som säger "Jag vill inte jobba, jag vill bara ha etableringsersättning". Alla har inställningen att de ska jobba, men det är svårt med arbetsmarknaden i Sverige.

"Stort missnöje"

Han är kritisk till sättet man presenterar arbetsrätten på. Enligt Hassan stämmer inte Björklunds uppgifter om intern enighet.

– Det är ett stort missnöje. Den här delrapporten är inte förankrad i partiet. De säger att det här som nu presenteras bara är ett förslag som ska diskuteras, men det hade varit bättre att skicka det på remiss till lokalavdelningarna, i stället för som man nu gjort: att gå ut med det i en debattartikel.

Enligt Hassan hade låsningen blivit mindre om Björklund låtit personerna bakom arbetsgruppen, Roger Haddad, Robert Hannah, och Gulan Avci, gå ut i DN Debatt. 

– Men Jan Björklund står först som undertecknad i artikeln, och då är det en annan typ av dignitet som signalierar "Det här är vår politik". Då blir det fel.