Miljövarningen: Miljarder fimpar kastas på marken – varje år

Publicerad 2019-01-29

Att kasta sin fimp på marken kan tyckas oskyldigt för vissa men faktum är att cigaretter och dess plastinnehåll gör det till världens vanligaste skräp, skriver CNN.

I Sverige hamnar varje år en miljard fimpar på marken, enligt siffror från Håll Sverige rent.

Många vet att plastsugrör och plastpåsar är stora miljöbovar i vårt samhälle men det finns ännu en förorening som innehåller plast, som är ett ännu större problem – nämligen cigarettfiltret.

Cigarettfimpar är världens mest strödda föremål. Att kasta en fimp på marken är den mest accepterade formen av nedskräpning, enligt Världshälsoorganisationen.

– Många rökare antar att filtren är tillverkade av ett biologiskt nedbrytbart material, säger Elizabeth Smit, som arbetar med tobaksreglering vid University of California San Francisco, säger CNN.

Faktum är att cigarettfiltret är gjorde av cellulosaacetat, en typ av plast som kan ta upp till ett decennium att bryta ned.

Det tillverkas cirka 6 biljoner cigaretter under ett år och 90 procent av dem innehåller plastfilter, skriver CNN. Det är mer än en miljon ton plast.

Enligt organisationen Håll Sverige rent hamnar en miljard fimpar på våra gator och torg i Sverige varje år. Och enligt Clean up the World, en global organisation, slängs cirka 4 500 miljarder fimpar på marken varje år – världen runt.

Svenska staden har infört böter

I vissa länder får man böter om man fimpar på marken, men inte i Sverige – med undantag för staden Trelleborg där det är belagt med böter om man kastar fimpar eller snus på gatan. Dessutom har vissa enskilda platser, som badstränder, rökförbud för att råda bot på nedskräpningen.

Även på EU-nivå har man infört regler som kräver att tobaksindustrin tar ansvar. Nya regler gör att de blir ansvariga för finansieringen av medvetenhetskampanjer, tillhandahållande av offentliga askfat och avfallshantering samt märkning av cigarettpaketen om att de innehåller miljöskadlig plast.

Meadhbh Bolger, som jobbar för organisationen Friends of the earth, säger att lagarna är ett viktigt första steg men vill att regeringar ska sätta högre mål än så, skriver CNN.

– Vi hoppas att de kommer att inse att det är viktigare att ha en planet vi kan leva på än att se till tobaksindustrins intresse.