Abrams gör nytt guvenörsförsök

TT-AP

Publicerad 2021-12-02

Stacey Abrams vill bli guvernör. Vinner hon valet 2022 kan hon bli den första svarta kvinnliga guvernören i landet. Arkivbild.

Demokraten Stacey Abrams meddelar att hon ska göra ett nytt försök att bli guvernör i delstaten Georgia.

Politikern gav sittande guvernören Brian Kemp en match 2018, men förlorade med färre än 55 000 röster. Sedan dess har hon arbetat med att få upp valdeltagandet i delstaten – framför allt bland de svarta – och har setts som en viktig kugge för delstaten att svänga åt demokratiskt håll i senaste valen.

Mycket tyder på att det återigen blir Kemp som står för motståndet. Den sittande guvernören fick stöd av Donald Trump 2018, men sedan dess har Trump surnat till på att Kemp har avfärdat att det förekommit omfattande röstfusk i presidentvalet 2020 och i senatsvalen i januari, då Republikanerna tappade två poster till demokratiska utmanare.

Tidigare senatorn David Perdue var en av dem som förlorade, och han har antytt att han i stället skulle rikta siktet mot guvernörsposten.

Trump skriver i ett uttalande att hans väljarbas helt enkelt inte kommer att rösta på Kemp, men att ”nån bra republikan kommer att ställa upp” och få hans stöd.

ANNONS