Svårt för Ryssland att avancera trots delseger

Sophie Tanha/TT

Publicerad 2022-07-05

De östukrainska städerna Sievjerodonetsk och Lysytjansk har båda fallit i ryska händer.

Men fastän Ryssland därmed kontrollerar hela Luhanskregionen så hopar sig problemen för anfallarna.

– Frågan är hur mycket kraft man har kvar på rysk sida, säger överstelöjtnanten Joakim Paasikivi.

Det sägs att regionen Donetsk är nästa fokusområde för Ryssland i Ukraina. Efter segern i Luhansk har Ryssland lagt under sig hälften av den så kallade Donbassregionen, som Ryssland haft som mål att kontrollera ända sedan kriget gick in i sin andra fas i mitten av april. Då krävs kontroll över Donetsk.

Enligt Ukrainas militär har beskjutningen av staden Slovjansk i Donetsk redan trappats upp och Serhij Hajdaj, guvernör i Luhansk, har sagt att staden troligtvis är näst på tur i det ryska anfallskriget.

– Att man har en ambition att ta Donetsk, det tror jag säkert. Men det är inte säkert att man har förmågan, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

Framgångsrik fördröjningsstrid

Anledningen till att Ryssland inte lyckats ta kontroll över Donetsk sedan invasionen inleddes den 24 februari är att det ukrainska försvaret där har varit starkt, enligt Paasikivi. Om nästa steg är att ta Donetsk så kommer det bli svårt att omgruppera styrkorna och samtidigt försvara de nyintagna områdena i Luhansk.

– Här har Ukraina, visserligen med stora egna förluster, framgångsrikt fört en fördröjningsstrid. Man har förlorat Luhansk, men tillfört ryssarna stora förluster.

Ukraina uppges ha haft stor framgång genom de nya vapensystemen som kommit in från väst. Angrepp ska bland annat ha gjorts mot ryska ammunitionsdepåer.

– Jag tror det finns möjlighet till lokala, taktiska vinster, men jag tvekar på att det finns resurser från rysk sida att göra någon större offensiv i Donetsk, säger Paasikivi.

Återerövrar syd

Samtidigt som striderna till stor del koncentrerats till öst har Ukraina lyckats gå fram i landets södra delar. Uppgifterna kring vad som sker i ryskockuperade Chersonregionen är få och deras sanningshalt svårbedömd, men Ukraina har de senaste veckorna sagt att flera framgångsrika offensiver gjorts i området.

Samtidigt pågår en motståndsrörelse inne i Cherson. Invånare rapporteras vägra samarbeta med ockupationsstyret och flera ryska tjänstemän har dödats. Flera småbyar i området har den senaste tiden återerövrats av Ukraina.

– Här finns det möjligen ett behov av att omdisponera förband från Donbass för att hindra en ukrainsk offensiv i syd. Då minskar möjligheterna för Ryssland att göra offensiva rörelser i Donetsk.

Att strida för att försena den ryska framfarten och samtidigt försöka skada rysk materiel och personal så mycket som möjligt är enligt Joakim Paasikivi den enda möjliga strategin för Ukraina, som inte har nog med kraft att stå emot de ryska artillerianfallen.

– Det är en mycket svår krigföring som medför förluster, men förhoppningsvis också på rysk sida. Man har bytt terräng mot tid och förlust för att vinna tid, utbilda egna förband och få in mer kvalificerade vapen från väst.

”Allt handlar om tid”

Snart uppges en ny kull värnpliktiga ukrainare ha genomfört sin tre månader långa utbildning. Medan Rysslands resurser, både i personal och materiel, minskar med tiden så ökar Ukraina sina. Allt handlar om tid, säger Paasikivi.

– Det, och fortsatt stöd från väst. Det största ryska hoppet är västlig splittring och minskat stöd till Ukraina därifrån. Man räknar med att det blir kallt i höst, att folk fryser och inte får tillräckligt med gas. Då blir det en påverkansfaktor.