Bilderna visar gisslandramat på Hällbyanstalten

I dag åtalades de två männen

Uppdaterad 2021-11-11 | Publicerad 2021-10-21

Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24, åtalas för det nio timmar långa gisslandramat på Hällbyanstalten i somras.

I ett handskrivet brev krävde de dömda mördarna en helikopter och kontanter – och klagade på att det i anstaltens kiosk ”bara finns skräp kvar”. 

Bilder från det barrikaderade rummet visar nu hur gisslantagandet gick till.

De två männen har suttit häktade sedan i somras misstänkta på sannolika skäl för människorov, grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman.

– Under frihetsberövandet har hot och visst våld förekommit mot personalen som hölls frihetsberövade, säger kammaråklagare Frida Hamberg i ett pressmeddelande.

”Tagit bort saker från kiosken”

Utredningen har visat att Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi varit missnöjda med förhållandena på Hällbyanstalten och att de två ville rymma därifrån.

I ett brev som de två männen skrev vid gisslantagningen kräver de en helikopter, 100 000 kronor och 200 000 euro, samt varsin uppsättning kläder. De menar att deras liv och frihet har begränsats allt för länge och att: ”Detta är ett resultat av Kriminalvårdens förtryck”.

Bland annat skriver männen i brevet att de inte har några aktiviteter att göra, att saker tagits bort från kiosken och att det bara finns skräp kvar i den, samt att de är begränsade i sin kontakt med sina familjer.

Kravbrevet från internerna.

Använde egentillverkade stickvapen

En plastkniv med vässad topp, försedd med ett rakblad, en vässad tandborste och delar av en sax har bland annat använts av männen när de hotat personalen.

Alla vapen hittades i rummet där Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi barrikaderade sig tillsammans med två kriminalvårdare.

Hotade personalen

När Abdullahi och Dewit kom in i rummet med gisslan, som de hotade med de egentillverkade stickvapnen, säger Abdullhai i förhör att gisslan först fick lägga sig på mage med armarna på ryggen eftersom de ”inte visste om gisslan skulle göra motstånd”.

Det ska strax därefter kommit in mer personal från kriminalvården och Abdullahi sa till dem att de skulle backa undan annars skulle ”det bli krig” samtidigt som de tillfångatagna kriminalvårdarna hotades.

Den övriga personalen backade ut ur rummet och Abdullahi och Dewit låste dörrarna. Efter 10 till 15 minuter sa Abdullahi till gisslan att de kunde sätta sig upp.

I förhör menar de båda intagna att de behandlade gisslan väl och att de tillät dem att gå på toa och göra kaffe.

Samtidigt hoppades de intagna fortfarande att de faktiskt skulle få en helikopter men att Kriminalvården och polisen vägrade dem det. Abdullahi och Dewit säger att de inte tänkte skada kriminalvårdarna.

Med tiden förhandlades kraven från gisslantagarna ned från en helikopter till att alla på anstalten skulle bjudas på kebabpizza – mot att en av de två kriminalvårdarna släpptes.

Slutet: Blev hungriga

Mahamed Abdullahi säger i förhör att allting slutade nio timmar senare med att han var hungrig för han hade bara druckit kaffe på morgonen.

Han berättar att det fanns pizza kvar och att de beslutade att han och Isak Dewit och den tillfångatagna kriminalvårdaren skulle äta tillsammans och sedan skulle hon få gå.

– Det blev så att hon fick sina nycklar och radio och sedan fick hon gå, säger Mahamed Abdullahi i förhör.

Abdullahi säger i förhör att han sa till henne när hon släpptes ut att det som hänt inte var personligt riktat mot henne, och att han hoppades att hon kunde förlåta dem. Sedan kom insatsstyrkan in och grep dem.

På bilderna från övervakningskameran syns de hemgjorda vapnen i händerna på de två intagna.