Trumpfans efter Bidens attacktal: ”Det var en fälla”

Publicerad 2022-01-07

WASHINGTON DC. ”The Big Lie” lever.

Under årsdagen av stormningen mot Kapitolium fortsatte topprepublikaner att sprida konspirationsteorier om vad som skedde 6 januari och presidentvalet.

Trumplojala kongressledamoten Matt Gaetz tror att expresidentens supportrar blev lurade.

– Det känns som att det var en fälla, säger han på plats utanför kongressen.

Stormningens årsdag inleddes med svidande kritik från president Joe Biden mot Donald Trump.

Utan att nämna honom vid namn, anklagade han sin föregångare för att sprida ”en väv av lögner” om valet, vilket ledde till att ilskna Trumpsupportrar stormade kongressbyggnaden.

– De höll en dolk mot strupen av amerikansk demokrati, sa han.

Trump gick omedelbart till motattack. I skriftligt uttalande påstod han att Biden använder Trumps namn för att splittra och polarisera.

”Det är politisk teater för att ta bort uppmärksamheten från hans egna misslyckanden”, skrev expresidenten från sitt hem i Florida.

I Washington fanns ett gediget program under årsdagen, med minnesstund på trapporna till kongressen och ögonvittnesskildringar från ledamöter som flydde för sina liv under stormningen.

Programpunkterna har påhejats av demokraternas kongressledamöter, samtidigt som topprepublikaner varit helt frånvarande.

Ställde in i sista stund

Planen var att Donald Trump skulle ha haft en presskonferens på sitt lyxresidens Mar-a-lago, för att tala om ogrundade påståenden om valfusk. Men han ställde in i sista stund och skyllde på ”fake news media”.

I det republikanska vakuumet klev Trumps främsta försvarare – kongressledamöterna Matt Gaetz och Marjorie Taylor Greene – fram, och höll en presskonferens som ”republikanernas svar” på Bidens tal och årsdagen.

– Vi är här för att avslöja sanningen och ställa nyckelfrågor om i vilken utsträckning federala regeringen var inblandad, inledde Gaetz, och ställde sig på den exakta plats där folkmobben först lyckades ta sig igenom polislinjen för ett år sedan.

– Demokraterna försöker lägga skulden på Trumpsupportrar. Men det kan ha varit andra som låg bakom – som uppviglade, fortsatte han.

Kongressledamöterna Matt Gaetz och Marjorie Taylor Greene höll en presskenferens med Kapitolium i bakgrunden.

Tillsammans med Taylor Greene lade han fram flera alternativa förklaringar, och lyfte några av de konspirationsteorier som blivit populära bland Trumpanhängare: Att USA:s federala polis, FBI, och vänsterextremister kan ha gillrat en fälla genom att uppvigla. 

– Den 6 januari var inte ett uppror – men det kan mycket väl ha varit en ”fedsurrection” (ett uppror startat av FBI), säger Gaetz.

Marjorie Taylor Greene höll med Gaetz, och sågade Biden ytterligare.

– Jag skyller inte bara på honom, utan varenda demokrat som bara vill föra fram ett enda narrativ om säkerhetsintrånget på Kapitolium. Nämligen att skylla på Trump, och hävda att detta var ett uppror.

”Undercoveragent”

Deras fokus låg på en Ray Epps, vars namn spritts i högerkretsar under flera månader.
Inledningsvis var Epps sökt av FBI, och identifierades som en medlem av milisgruppen Oath Keepers, enligt Vice. Men i juli togs hans namn bort från FBI:s hemsida.

Att han tagits bort, tillsammans med videor där han står på upprorets frontlinjer och uppmanar andra att gå in i kongressen, har lett till vilda spekulationer om att han var en undercoveragent som skulle förstöra för Trumpsupportrar.

Ett år efter stormningen visar undersökningar att amerikaner inte är överens om grundläggande fakta om varken presidentvalet eller 6 januari.

En tredjedel av befolkningen tror fortfarande att Joe Biden vann genom valfusk, trots att Trumps eget Justitiedepartement säger att det inte finns några bevis alls för det.
Siffran är ännu högre bland republikaner: 60-70 procent tror att Trump egentligen vann valet.

Samtidigt tror en stor andel republikaner på narrativet att stormningen inte var en våldsam händelse, trots att 140 poliser skadades, valprocessen stoppades och fem personer dog.

Har ändrat sig

Över 700 personer har formellt anklagats för brott, varav de allra flesta är Trumpsupportrar som i många fall erkänt att de kom till Washington DC på grund av Donald Trumps uppmaningar.

Florida-ledamoten Matt Gaetz säger att han brukade tänka att 6 januari var något landet var tvunget att gå vidare från. Att det finns viktigare saker att fokusera på.

Nu har han ändrat sig, och hävdar han att man istället måste gräva djupare i konspirationerna om att FBI kan ha haft ett finger med i spelet.

– Vi ska gå till botten med detta. Jag tror att när Republikanerna tar kontrollen över kongressen igen är det vad landet kan se fram emot: tuffa frågor, en rättvis genomgång och svar om 6 januari. Inte den politiska teater du ser från Demokraterna.