Anders Ygemans förvandling till papegoja gick snabbt

Anders Ygeman slog nytt personligt rekord i dag.

Redan 30 sekunder in i ännu en av alla dessa presskonferenser om flyktingarna från Ukraina slog migrationsministern fast att Sverige ”inte ska tillbaka till 2015”.

Möjligen utstrålade han beslutsamhet. Möjligen kände han sig pressad. Möjligen såg han en snöplig valförlust framför sig.

För vi minns ju alla hur den hösten såg ut. Tågen som stannade på centralstationerna i storstäderna fullastade med flyktingar. Fattiga kommuner som tog emot många. Rika kommuner som tog emot få.

1,3 miljoner människor kom till Europa 2015. Många av dem på flykt undan krig. Sverige tog emot 160 000 av dem, näst mest i EU efter Tyskland.

Anders Ygeman har under de senaste pressträffarna upprepat samma mantra.

Men vänta nu, har vi inte redan hört detta budskap från Ygeman?

Jo, det har vi. Så sent som under en presskonferens i går. Den som handlade om ”kontrollerat mottagande och tillfälligt skydd.”

1 minut och 31 sekunder in i den showen kom det. ”Vi ska inte tillbaka till den situation som rådde 2015.”

Ännu vassare var migrationsministern förra torsdagen. Då kallade Ygeman och finansminister Mikael Damberg till sig journalisterna för att redovisa en ”plan för kontrollerat mottagande” samt släppa en budgetnyhet.

Efter 1.26 var det dags. ”Vi vill inte tillbaka till 2015”.

Ett uttalande som för säkerhets skull upprepades sex minuter senare.

Sedan tog Damberg över. Han rabblade siffror. Nya pengar ska skjutas till. Bland annat 53 miljoner till Jordbruksverket för bekämpande av rabies.

Inte för att Sverige plågas av den sjukdomen. Men Gud vet vad de där flyktingarna för med sig.

När finansministern var klar tog Ygeman ordet igen. Det hade gått 22 minuter.

”Vi ska inte tillbaka till 2015”, meddelade migrationsministern en sista gång.

 

Men då var då, nu är nu. I dag handlade det om en ny lag som ska ge en jämnare fördelning av boendeplatser runt om i landet för människor som befinner sig i Sverige i enlighet med EU:s massflyktsdirektiv.

Ygeman gav ordet till Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik, som pratade och pratade och pratade.

Sex journalister var på plats. Pressnissarna mös. En av dem viskade i mitt öra att de inte trott att någon skulle komma.

De politiska reportrarna har ju annat för sig. Det var bara en timme sedan som Liberalernas ledare Nyamko Sabuni meddelade sin avgång.

 

Givetvis fick Ygeman sista ordet. Han har sina talepunkter och sitt stränga mantra.

Uppehållstillstånden är den här gången bara ettåriga. Flyktingarna förväntas arbeta och försörja sig själva. Inte en spänn ska slösas på dem i onödan.

I Butja ligger mördade människor på gatorna. Kvinnor våldtas. Det förekommer uppgifter om att barn torteras. Är det ett folkmord som pågår?

Och Sverige leds av en regering som är livrädd för att blöda ännu mer till Sverigedemokraterna än vad socialdemokratin redan har gjort.

Migrationsministern berömde sig själv och riksdagen för att ha arbetat fram lagen på bara en vecka och såg inte för ett ögonblick ut att reflektera över att historien lär oss att ihophafsade lagprodukter inte sällan är värdelösa.

 

Efter en stund var det dags att låta reportrarna ställa sina frågor. Ygeman släppte ordet fritt med ett sista budskap:

– Den nya lagen är helt avgörande för att Sverige inte ska tillbaka till 2015.

Följ ämnen
Ukraina