Tusentals sexköp på massagesalonger – kvinna döms för koppleri

Publicerad 2021-12-15

En 45-årig kvinna som drivit tre massagesalonger i södra Stockholm har dömts till tre års fängelse för grovt koppleri.

Mer än 3 000 fall av sexköp konstaterats skett på hennes salonger.

– Sexköpet har skett spontant under behandlingen, erkänner en av kunderna i förhör.

Tingsrätten bedömde att det regelbundet sålts sex på salongerna. Uppskattningsvis omkring 3 100 sexköp ska ha inträffat, vilket kunnat bevisas genom polisens spaningsarbete och tillslag i lokalerna.

– Problemet med bordellverksamhet på massagesalonger är omfattande och det är ett av de områden där polisen får in flest tips från allmänheten. Kvinnorna jobbar inte sällan under dåliga förhållanden och kan vara offer för människohandel/exploatering, säger Linda Törngren, chef för Människohandelssektionen hos polisen i region Stockholm.

Den 45-åriga kvinnan ska enligt åklagaren ha påverkat fyra kvinnor på salongerna att sälja sex i en omfattning som inte skulle ha skett annars. 45-åringen ska ha underlåtit att betala kvinnorna lön i de fall som sexuella tjänster har sålts. Kvinnorna har i stället fått ersättning direkt av kunderna via swish

– Många av kvinnorna pratar knapphändig svenska, trots att många av dem befunnit sig i Sverige i flera år. Det är svårt för oss att nå de här kvinnorna, de är ofta isolerade och har sällan andra alternativ. Under nästa år kommer vi därför ytterligare utveckla våra insatser mot problematiken. I det arbetet behöver vi bli ännu bättre på myndighetssamverkan och på att arbeta brottsförebyggande, säger Linda Törngren.

”Inga problem att fixa tjejer”

En 49-årig man som misstänks ha köpt sex på en av salongerna hävdar i förhör att han i första hand besökt thaisalongerna för kramp i musklerna och kroppssmärtor med inflammationer. Han har velat ha en rejäl ”sportmassage”:

– Jag tränar extremt mycket och har haft skador och behöver massage. Det är inget konstigt med att jag förlänger tiden.

Han tillägger:

– Det är inte så att jag går på massage för att jag har problem med att fixa tjejer. Det var aldrig min tanke att gå dit för att ha sex, jag gick dit för en hård thaimassage och trodde det var en laglig verksamhet. Jag har inget behov av att köpa sex.

Då polisen påpekar att han betalat 600–700 kronor extra för en ”förlängning” menar mannen att en hård massage är dyrare och att han behövt mer massage utöver den brukliga timmen.

En 54-årig man erkänner att han besökt massagesalongerna i syfte att köpa sex och för massage, för att lösa upp knutor i ryggen efter tungt kroppsarbete.

Han menar att sexköpet uppstått ”spontant” under massagebehandlingen och inte är något han planerat innan. Ibland har han swishat extra för en ”fourhandsmassage”.

Följ ämnen i artikeln