Danskar med svensk stuga drar lättnadens suck

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2021-04-14

De svenska stugorna hägrar. Snart slipper danskar som besökt sin svenska sommarbostad att sitta i karantän. Arkivbild.

Från och med nästa vecka slipper danskar med sommarstuga i Sverige att sitta i karantän då de har besökt sin svenska "ødegård", som husen kallas i Danmark. Cirka 10 500 danska stugägare ligger i startgroparna för att ta sig till Sverige.

– Det är efterlängtat, för vi har hört talas om en del inbrott. Inbrottstjuvarna har vetat att danskägda hus har stått tomma, säger Victoria Lindtner i föreningen Danske torpare till nyhetsbyrån Ritzau.

Hittills har det varit krav på tio dagars isolering vid hemkomsten till Danmark efter vistelse i Sverige, med möjlighet till förkortad karantän vid uppvisande av negativt coronatest fyra dagar efter hemkomst.

Mellan 22 december och 31 mars har danska fritidshusägare varit helt utan möjlighet att se till sina stugor, på grund av det svenska inreseförbudet som gällde för danskar utan särskilda inreseskäl under denna period.

Men från och med onsdag nästa vecka är det fritt fram – utan krav på karantän efter Sverigeresan.

Eftersom det svenska inreseförbudet i december kom utan förvarning var det många som inte hann stänga av vattnet i sina stugor inför vintern.

– Eftersom vintern har varit relativ sträng antar vi att en del hus har drabbats av vattenskador, säger Victoria Lindtner.

De danskägda husen ligger företrädesvis i Skåne, Halland, Småland och Blekinge.

ANNONS