Iran: Ökad anrikning svar på "atomterrorism"

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Irans president Hassan Rohani.
Foto: Irans presidentkansli/AP/TT
Irans president Hassan Rohani.

NYHETER

Irans beslut att börja producera uran anrikat till 60 procent är ett direkt svar på Israels "atomterrorism" enligt presidenten.

Tre ledande europeiska länder ser utvecklingen som "farlig", men varnar också utländska aktörer för agera inne i Iran.

Den iranske presidenten Hassan Rohanis uttalande om "atomterrorism" kommer tre dagar efter sabotaget mot den underjordiska kärnenergianläggningen Natanz. Iran har pekat ut Israel som ansvarigt, en anklagelse som stöds av flera israeliska medier, som med hänvisning till underrättelsekällor rapporterar att Mossad låg bakom.

– Det ni gjorde var atomterrorism. Det vi gör är lagligt, säger Rohani i ett tv-sänt tal, med adress Israel.

Inleds nästa vecka

Anrikningen till 60 procent ska börja nästa vecka, enligt Irans sändebud till Internationella atomenergiorganet (IAEA).

Enligt kärnenergiavtalet med de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – USA, Kina, Frankrike, Storbritannien och Ryssland – plus Tyskland får Iran bara anrika till en renhetsgrad om 3,67 procent. Regimen i Teheran ser sig dock inte bunden av överenskommelsen, sedan den förre amerikanske presidenten Donald Trump drog USA ur avtalet.

Frankrike, Tyskland och Storbritannien – som valt att stå fast vid kärnenergiavtalet med Iran – ser med oro på de iranska utspelen.

Varnar indirekt

"Irans senaste farliga budskap går emot den konstruktiva andan och de goda intentionerna i (våra) diskussioner", skriver de tre länderna i ett uttalande. Referensen rör de samtal som inleddes mellan parterna i avtalet och Iran i torsdags i Österrikes huvudstad Wien.

Tyskland, Frankrike och Storbritannien varnade också indirekt Israel för att agera. De tre förkastar "alla handlingar från aktörer som trappar upp läget".

I ett utspel från Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, kom en antydan om att förhandlingarna i Wien kan stöta på motstånd från Teheran.

– Vi måste vara försiktiga så att (förhandlingarna) inte drar ut på tiden och genomförs på ett sådant sätt att det skadar vårt land, sade Khamenei enligt statlig tv.

Det krävs uran anrikat till minst omkring 90 procent för att framställa kärnvapen.

Publicerad: