Nytt vittne i rättegången mot Derek Chauvin

Uppdaterad 2021-03-30 | Publicerad 2021-03-29

I dag inleddes rättegången mot polismannen Derek Chauvin som anklagas för att ha orsakat George Floyds död i maj i fjol.

Åklagarsidan presenterade ett nytt vittne, en kvinna från larmcentralen som såg händelseförloppet i en livefeed.

I rättssalen beskrev hon hur George Floyd trycktes mot marken så länge att hon trodde att bilden hade fryst.

Rättegången mot polismannen Derek Chauvin väntas pågå i minst en månad. Den kommer att sändas live från rättssalen i Minneapolis, vilket bara i sig är ovanligt.

Polismannen står åtalad för tre dråprelaterade åtalspunkter (second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter). Döms han för den allvarligaste åtalspunkten riskerar han upp till 40 års fängelse.

Kollegorna larmade: Saknar puls

Den främsta bevisningen ä det välkända filmklippet som visar hur Chauvin trycker sitt knä mot George Floyds nacke.

I rättssalen spelades de starka bilderna upp, där man ser Floyd vädja för sitt liv och ropa på sin mamma.

Två av Chauvins kollegor sa vid två tillfällen att Floyd saknade puls. Ändå tog polismannen inte bort sitt knä.

Det framkom också att George Floyd trycktes mot marken längre än man tidigare trott, totalt 9 minuter och 29 sekunder.

Vittnet: Förstod att något var fel

Ett nytt vittne fanns med i rättssalen, en kvinna från larmcentralen.

I rätten berättade hur hon såg en livefeed från gripandet och insåg att något verkade vara väldigt fel.

Hon beskrev att George Floyd låg på marken så länge att hon trodde att bilden var fryst. När hon förstod att det var inte var så ringde hon till en överordnad och varnade.

Samtidigt argumenterar försvaret för att Chauvin följde polisens rutiner, att George Floyd gjorde motstånd och att han dog av en överdos och underliggande hälsoproblem.

Advokaten: Inte ett svårt fall

Vid 15-tiden svensk tid höll George Floyds familj en presskonferens utanför rättssalen i Minneapolis. Familjens advokat Ben Crump inledde, märkbart berörd, med att prata om hur fallet har kommit att symbolisera kampen för alla amerikaners lika värde.

– Vissa säger att det här är ett svårt fall. Vi motsätter oss det. Ingen kan säga att det här är ett svårt fall, sa han inför det stora pressuppbådet på plats och kallade George Floyds död en ”smärtsam tortyr”.

Familjen: Kom hit för rättvisan

Därefter talade George Floyds bröder och släktingar, en i taget. De pratade om hur George Floyd flyttade från Houston, Texas till Minneapolis för att få ett bättre liv, att han blev helt förälskad i staden och människorna.

– Det här är inte lätt. Vi kom hit för rättvisan och ingenting annat. Någon måste hållas ansvarig, sa hans brorson Brandon Williams.

George Floyds bror Terrence tackade för den kärlek och stöd som allmänheten visat. Han berättade hur han gång på gång tittat på klippet som visar George Floyds sista minuter i livet.

– Folk frågar varför jag gör det. Jag har sett videon för att det är sista gången jag får höra hans röst. De vill att vi ska lita på systemet. Det här är er chans att visa oss att vi kan lita på systemet, sa han.

Samtidigt som kamerablixtrarna smattrade gick alla sedan ner på knä i åtta minuter och 46 sekunder – lika länge som man trodde att George Floyd tryckts mot marken.

Oro för nya kravaller

Polisingripandet den 25 maj som ledde till George Floyds död blev startskottet för enorma protester världen över mot rasism och polisbrutalitet. I USA har protesterna jämförts med medborgarrättsrörelsen på 1960-talet.

I och med att rättegången nu sätter igång finns oro för att nya kravaller ska blossa upp. Säkerhetspådraget i Minneapolis är enormt med tusentals poliser och soldater.

Men under rättegångens första dag har protesterna och demonstrationerna varit fredliga, enligt Aftonbladets reporter på plats.

George Floyds familj på presskonferensen