Coronapandemin

Nya restriktioner införs i Gävleborg efter smittspridningen

Av: 

Beri Zangana

NYHETER

Fyra fall av den brasilianska mutationen av coronaviruset upptäcktes i Gävleborg.

Samtidigt har den brittiska mutationen fått fäste i länet och nu införs nya tuffa restriktioner.

– Vi rekommenderar att använda munskydd i kollektivtrafiken hela tiden istället för enbart i rusningstider, säger Shah Jalal smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Den brittiska mutationen av coronaviruset sprider sig i region Gävleborg. Samtidigt upptäcktes även de första fallen av den brasilianska mutationen av coronaviruset i regionen i helgen.

– Läget är oroväckande och den brittiska varianten sprider sig snabbare i samhället, därför är det viktigt att följa rekommendationerna, säger Shah Jalal.

Det handlar om fyra fall som upptäckts i region Gävleborg meddelade regionens smittskyddsläkare i helgen.

Den brasilianska varianten tros vara mer smittsam och det är första gången som fall av den varianten har upptäckts i Sverige.

En av de fyra personerna som konstaterades med den brasilianska varianten i Gävleborg hade varit i Stockholm.

I regionen har andelen muterade virusvarianter ökat under de senaste fyra veckorna och låg på cirka 43 procent under vecka 7.

De fyra personer som smittats med den brasilianska mutationen har fått lindriga symtom och samtliga har nu tillfrisknat. Regionen skannar nu alla positiva prover.

Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Munskydd i kollektivtrafiken

Med anledning av smittspridningen av coronaviruset i länet införs nu tuffare restriktioner för invånarna i Gävleborg. Bland annat innebär det att personer ska använda munskydd i situationer där nära kontakt, under en längre tid inomhus, inte går att undvika.

– Det kan till exempel vara på arbetsplatsen med ett yrke där man måste komma i kontakt med andra. Till exempel frisörsalonger, massageterapeuter. Men det kan även vara i olika situationer som till exempel en byggarbetsplats där många jobbar nära varandra, säger Shah Jalal.

Munskydden ska även användas hela tiden när man befinner sig i kollektivtrafiken. Rekommendationerna gäller för personer födda 2004 och tidigare.

Personer som haft covid undantas

Samtidigt rekommenderats personer som är anställda vid eller har uppdrag i en verksamhet i länet, där det bedöms pågå ett större utbrott, att undvika att vistas ute i samhället för att minimera möten med andra människor. Personer som har haft corona det senaste halvåret och tillfrisknat undantas från denna rekommendation.

Rekommendationerna gäller från och med imorgon tisdag.

– De som har haft corona det senaste halvåret, vi antar att de har ett visst skydd mot covid, och då är det inte ett lika stort krav på dem. Men det är bättre att använda det, säger Shah Jalal.

Utöver dessa skärpta råd gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd, jobba hemifrån och stanna hemma vid sjukdomssymtom.

Gävle sjukhus.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Till shoppen

Missa inte expertens skrällar inför Stryktipset – ta rygg på systemen här
Publisert:

LÄS VIDARE

Guide: Det vet vi om det muterade viruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Region Gävleborg