Klass 1-varning i Skåne och Blekinge – risk för snödrev

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det blir en snöig och blåsig tisdag på sina håll i södra Sverige.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Blekinge och sydöstra Skåne, och för mycket hårda vindar på Österlen.

– I sydöstra Skåne kan det snöa hela natten, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se

Det blir en blåsig tisdag i Skåne med snöfall som tilltar under slutet av dagen. Särskilt blåsigt blir det på Österlen, där SMHI har utfärdat en varning för mycket hårda vindar och 10–20 centimeter snö.

– Allmänt i Skåne blir det friska vindbyar från ost eller nordost, men på Österlen är en klass-1 varning utfärdad då det från morgon till eftermiddag kan blåsa uppemot 21 m/s, vilket i kombination med en del snöfall kan ge snödrev, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

En varning för mycket hårda vindar är utfärdad i Österlen och ska gälla fram till mitt på dagen. I området kring Öresund finns en klass 1- varning om kuling med vindar upp till 15 m/s i södra delarna som gäller under tisdagsförmiddagen.

En klass 1-varning för snöfall är utfärdad för sydöstra Skåne och östra Blekinge, en varning som gäller från i kväll fram till onsdag eftermiddag. I Skåne väntas 10–20 cm snö, men i Blekinge väntas omkring 10–15 centimeter med upp till 20 på vissa håll.

En plogbil på riksväg 13 mellan Ystad och Sövestad i det kraftiga snödrevet i Skåne i söndags. Flera olyckor har rapporterats på grund av snödrev i Skåne under söndagen och måndagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
En plogbil på riksväg 13 mellan Ystad och Sövestad i det kraftiga snödrevet i Skåne i söndags. Flera olyckor har rapporterats på grund av snödrev i Skåne under söndagen och måndagen.

Fram på tisdagskvällen avtar vinden men snöbyarna tilltar i den ostliga eller nordostliga vinden, berättar Mikael Sjöstrand.

– I sydöstra Skåne kan det snöa hela natten och vidare in på onsdagen vilket gör att det lokalt kan komma uppemot 10-20 centimeter snö eller mer, men allmänt väntas 1-5 centimeter.

Störst snömängder väntas i närheten av Åhus, Simrishamn och Ystad. De nordvästra delarna av Skåne, omkring Helsingborg och Båstad, kommer dock bli utan snöfall denna gång.

Senare i veckan väntas solen komma tillbaka till södra Sverige, och det blir mest sol i Skåne.

– Från torsdag och under helgen växer ett högtryck in över Norge vilket gör att det kommer bjuda på mest klart väder i Skåne resten av veckan. Vindarna fortsätter vara nordliga vilket i kombination med det klara vädret kommer gör att det blir fortsatt kallt med 5-10 minusgrader på dagarna och lägre på nätterna, framförallt över inlandet, säger Mikael Sjöstrand.

I Blekinge blir det också en hel del sol.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%