Attendo slopade bonusen – efter de här frågorna

Attendo-chefen: Vi har nolltolerans för fusk

Publicerad 2021-06-08

I Aftonbladets granskning uppger anställda att de har manipulerat enkäter som har legat till grund för Attendo-chefernas bonusar.

Vårdjättens toppchefer har vägrat att ställa upp på en filmad intervju och i stället bett om skriftliga frågor.

Drygt en timme innan tiden för att svara gick ut skickade Attendo ut ett pressmeddelande om att bonusen slopas.

Här är svaren från Ulrika Eriksson, vd för Attendo Skandinavien.

– Vi har nolltolerans för fusk med brukarundersökningar. Vi kan kraftfullt dementera att detta skulle vara vanligt förekommande. Brukarundersökningarna hanteras av Socialstyrelsen och den stora majoriteten svar fylls i direkt av anhöriga. Om fusk med brukarundersökningar trots allt skulle inträffa i något enskilt fall, så vore det tjänstefel och ett allvarligt brott mot våra interna regler. Detta skulle leda till omedelbara konsekvenser, skriver Ulrika Eriksson, vd för Attendo Skandinavien.

– Medarbetarundersökningen är digital, anonym och individuell och görs med hjälp av externt systemstöd. Varje medarbetare berättar om sin egen syn i syfte att vi ska kunna förbättra och utveckla verksamhet. Skulle det förekomma otillåten påverkan i något fall så vore det helt i strid med våra regler och skulle omedelbart leda till åtgärder.

– Vi på Attendo accepterar inga former av fusk. Vi har egna strikta kontrollsystem för felfakturering inom hemtjänsten, och av den totala omsättningen på 1,3 miljarder har Attendo det senaste året upptäckt fel motsvarande en promille av omsättningen. Om fel uppstår kontaktas kommunen för återbetalning och återkommande fel leder till att den person som är ansvarig inte kan vara kvar .

– Vi har haft de rörliga ersättningarna till operativa chefer för att skapa ökad kvalitet för de äldre, ökad medarbetarnöjdhet samt en hållbar ekonomi. Den senaste 5-årssperioden rör det sig i genomsnitt om 5-7% av den totala ersättningen för en verksamhetschef. Den negativa påverkan på Attendos chefer och medarbetare som den återkommande debatten kring rörliga ersättningar orsakar, står inte i proportion till nyttan för bolaget, och gör att vårt arbete med att förbättra och utveckla omsorgen kommer i skymundan. Därför har vi beslutat att ta bort rörliga ersättningar för 2021.

– Fakta är att dessa rörliga ersättningar stått för 0,4 procent av bolagets lönekostnader . Men nu är den rörliga delen slopad redan från 2021.

Vi har vittnesmål från medarbetare på Attendo som har uppmanats att fylla i Socialstyrelsens brukarundersökning åt brukarna och hitta på höga resultat. Hur ser ni på det?

– Vi kan kraftfullt dementera att detta skulle vara vanligt förekommande. Vi har nolltolerans för fusk med brukarundersökningar. Brukarundersökningarna hanteras av Socialstyrelsen och den stora majoriteten svar fylls i direkt av närstående. Om fusk med brukarundersökningar trots allt skulle inträffa i något enskilt fall, så vore det tjänstefel och ett brott mot våra interna regler. Detta skulle leda till omedelbara konsekvenser.

Vi har vittnesmål från medarbetare som medger att de, i stället för brukarna, fyllt i brukarundersökningen och hittat på höga resultat. Hur ser ni på det?`

– Som sagt, vi har nolltolerans för fusk med brukarundersökningar. Men vi kan kraftfullt dementera att detta skulle vara vanligt förekommande. Brukarundersökningarna hanteras av Socialstyrelsen och den stora majoriteten svar fylls i direkt av närstående. Om fusk med brukarundersökningar trots allt skulle inträffa i enskilda fall, så vore det tjänstefel och ett allvarligt brott mot våra interna regler. Detta skulle leda till omedelbara konsekvenser.

Ulrika Eriksson, vd för Attendo Skandinavien.

I avtal för era verksamhetschefer framgår att det utgår en procentuell ersättning om ett visst resultat nås avseende medarbetarnöjdhet. Hur går den undersökningen till?

– Denna ersättningsmodell är avskaffad från och med i år. Men medarbetarnöjdheten fortsätter att mätas i syfte att förbättra verksamheten och skapa ökat engagemang. Enkäten görs digitalt med hjälp av externt systemstöd.

Har medarbetarna alltid varit helt anonyma när de svarat på enkäten?

– Medarbetarundersökningen gör via mobiltelefon, är anonym och individuell och görs med hjälp av externt systemstöd. Varje medarbetare berättar om sin egen syn i syfte att vi ska kunna förbättra verksamheten. Skulle det förekomma manipulation i något fall så vore det helt i strid med våra regler och skulle omedelbart leda till åtgärder.

Vi har vittnesmål om att medarbetare uppmanats av chefer att ändra för “dåliga” svar. Hur ser ni på det agerandet?

– Som sagt, medarbetarundersökningen gör via mobiltelefon, är anonym och individuell och görs med hjälp av externt systemstöd. Syftet är att varje medarbetare berättar om sin egen syn i syfte att vi ska kunna förbättra verksamheten. Skulle det förekomma manipulation så vore det helt i strid med våra regler och skulle omedelbart leda till åtgärder.

Vi har vittnesmål om att medarbetare uppmanats av chef att endast sätta höga betyg. Hur ser ni på det?

– Återigen, medarbetarundersökningen är digital, anonym och individuell och görs med hjälp av externt systemstöd. Varje medarbetare berättar om sin egen syn i syfte att vi ska kunna förbättra verksamheten. Skulle det förekomma manipulation i något fall så vore det helt i strid med våra regler och skulle omedelbart leda till åtgärder.

Vi har vittnesmål om att svaren från medarbetarenkäten – när den genomfördes på papper – förbättrades när de sedan fördes in på dator. Hur ser ni på det?

– Medarbetarundersökningen genomförs digitalt sedan 2018, är automatiserad och görs med hjälp av externt systemstöd. Enkäten är av det slag som är vanligt förekommande på landets arbetsplatser. Genom att enkäten genomförs via mobilen garanteras anonymitet.

Varför ändrade ni från papper till digital enkät gällande medarbetarenkäten?

– Som mycket annat i samhället har denna form av enkäter digitaliserats. Medarbetarundersökningen fylls i med mobiltelefon och görs med hjälp av externt systemstöd. Denna typ av enkät är vanligt förekommande på landets arbetsplatser.

Har ni tidigare fått larm om fusk med enkäterna?

– Nej, som beskrivits är medarbetarundersökningen digital, anonym och individuell och görs med hjälp av externt systemstöd. Skulle det förekomma manipulation i något fall så vore det helt i strid med våra regler och skulle omedelbart leda till åtgärder.

Hur kommer ni agera för att säkerställa att fusket upphör?

– Vi har nolltolerans mot fusk. Bilden av omfattande fusk stämmer inte, men om det skulle förekomma manipulation i några enskilda fall skulle det leda till omedelbara åtgärder.

Under presentationen av er kvartalsrapport uppgav ni att vi skulle få svar på frågan om hur mycket bonus som betalats ut till verksamhetschefer. Vilken är totalsumman för 2020 respektive 2021?

– Vi har haft de rörliga ersättningarna till operativa chefer för att uppmuntra allt högre och bättre kvalitet. I snitt rör det sig om 5-7 % av den totala ersättningen den senaste 5-årsperioden för en verksamhetschef. Vi har beslutat att redan från i år ta bort möjligheten till rörlig ersättning för verksamhetscheferna. Den debatt som en relativt liten del av Attendos lönekostnader orsakar står inte i proportion till nyttan för bolaget. Fakta är att dessa ersättningar stått för 0,4 procent av bolagets lönekostnader.

Hur många verksamhetschefer har Attendo i Sverige?

– Attendo har totalt 850 chefer i alla länder, varav ca 400 i Sverige (alla kategorier).

I avtal för era verksamhetschefer framgår att vd gör en helhetsbedömning av måluppfyllelsen och om det finns skäl att reducera den rörliga ersättningen. Reducerade vd bonus till verksamhetscheferna på något sätt på grund av pandemin och i så fall hur?

– En extern undersökning har visat att Attendo hade 19 procentenheter lägre överdödlighet under pandemin jämfört med övriga aktörer. Rörlig ersättning har betalats ut till verksamhetschefer för 2020. Systemet med rörlig lön har därefter avskaffats, så för 2021 kommer rörlig lön inte att utfalla.

Martin Tivèus har uppgett att han ska skänka bort sin bonus. Har någon av de andra cheferna som fått bonus skänkt bort den och i så fall vilka?

– Martin Tivéus har som privatperson själv beslutat att skänka sin rörliga ersättning gällande 2020.