Kristin och Gustaf bytte vardagsstressen mot bed and breakfast på Österlen

Uppdaterad 2021-08-21 | Publicerad 2021-07-23

BRANTELID. I bilkön på väg till förskolan brast det.
Där och då fick Kristin Starkenerg, 39, nog av ekorrhjulet – och familjen flyttade till Österlen.
– Det är fantastiskt att bo här året om. Det är gratis själavård, säger hon.

Ett stenkast från Hanöbukten, mellan Simrishamn och Brantevik, finns det nya livet mellan rapsfält och kohagar.
En liten grusväg leder fram till den gamla rusthållargården från 1600-talet, en trelängad skånegård med ett fristående bostadshus. Här har Kristin och hennes make Gustaf, 38, hittat lugnet och fått tid för varandra och döttrarna Elicia, 7, och Klara, 4.

Kristina från Tierp och Gustaf från Kolmården träffades i Norrköping. De fastnade i ekorrhjulet med jobb som behandlingsassistent och webbutvecklare, fick två barn, körde mellan hemmet, jobb och förskola – och byggde hus på en gata där sex andra hus uppfördes vid samma tid.

– Man kände en stress när man bara hade den där korta helgen då allting skulle planeras in. Man träffade andra småbarnsföräldrar, man hade inte tid att umgås med varandra. Man hade inte tid att prata utan då skulle man på after work och man måste hinna träna, säger Kristin.

Kärlek vid första ögonkastet

Skåne och Österlen dök allt oftare upp i tankarna. Gustafs morfar är född och uppvuxen i Vitemölla och där tillbringade Gustaf sina somrar. Han hade visat Kristin runt i barndomens paradis några år tidigare – hon blev fast direkt.
– Det var kärlek vid första ögonkastet och sen började vi semestra här en vecka varje sommar. Vi förlovade oss i Brösarps norra backar och gifte oss i Vitaby kyrka. Vi kände alltid, som många upplever när de kommer hit, det här lugnet. Att allting bara rinner av, säger Kristin.

– När veckan var slut kände man ångest över att behöva åka hem till Östergötland igen, säger Gustaf.

Kristin och Gustaf bytte liv: Lämnade vardagsstressen i Norrköping för Bed and Breakfast på Österlen.

”Hur serverar man frukost till 20 personer?”

Kristin började fundera över ett annat liv och googlade på bed & breakfast. Hon ringde prästen som vigde dem. Han satte henne i kontakt med ett par andra familjer som gjort det hon och Gustaf drömde om att göra: bryta upp och börja ett nytt liv.

– När jag började jobba som skolkurator såg jag hur stressig miljön var där för barnen. Det var också en pusselbit. Kan det finnas något annat?
En föreläsning av entreprenören Andreas Jonsson – som skrev ett brev till sitt mobbade tioåriga jag – blev ytterligare en pusselbit.

– Han sa: ”Man ska leva sitt liv och inte överleva det”. Jag ringde till Gustaf och sa: ”Men du, vi ska bara fortsätta”. Jag blev så inspirerad, så det där mottot snodde vi. Varje gång någon av oss blev osäker sa vi: "Vi måste leva vårt liv. Vi vet inte, vi kan ju dö i morgon”, säger Kristin.

– När vi började titta på hus handlade det om ett vanligt hus där man kanske kunde hyra ut någon lägenhet. Men vi räknade på det lite snabbt och insåg att vi då måste fortsätta med våra jobb, vi skulle bara flytta vardagsstressen. Då tittade vi på lite större hus och på vad som krävdes för att leva på det, i stället för att göra någonting annat också, säger Gustaf.

Kristin och Gustav flyttade från Norrköping till Sköllengården i Brantelid.

”Skiter det sig så börjar vi om”

De visste precis var de ville bo, här på slätten högt ovanför havet. När Sköllengården blev till salu berättade de inte för någon att de skulle på husvisning, de ville inte att någon skulle påverka deras beslut. Och där föll alla pusselbitar på plats.
Först när de skrivit på köpekontraktet berättade de för släkt och vänner att de skulle flytta närmare 40 mil söderut. Reaktionerna blev blandade.

– Familjen fick en smärre chock, de var oroliga för vädret. Vännerna var superpositiva och sa bara "kör", säger Kristin.

– Mantrat som gjorde att vi tog steget var ”Ja, men vad då? Skiter det sig så börjar vi om”. Då får man ju flytta utgångspunkten: ”Vad är det värsta som kan hända?” Ja, visst, man kanske gör någon liten förlust. Men det är bara att jobba vidare, jobba lite hårdare på nästa grej, säger Gustaf.
Den första mars 2019 flyttade de från sina 156 kvadratmeter i Krokek till 1 000 kvadratmeter skånegård med bed & breakfast. Fem dagar senare kom de första gästerna.
– Vi hade en provfrukost, vi visste ju inte vad man skulle ha på en frukost. Visst, vi käkade yoghurt och te och kaffe. Men att servera frukost till 20 gäster, vad gör man? säger Gustaf.
– Den första säsongen lärde man sig hela tiden. ”Oj, så gick det inte att göra!” Men det var ju också så otroligt befriande. Jag skrattade mycket och tyckte det var jättekul. Jag strök lakan för hand, jag var städerska, jag var vaktmästare, jag målade, jag slipade möbler. Det var jättehärligt att få jobba med kroppen hela tiden, säger Kristin.

Vad är största skillnaden i ert nya liv jämfört med det gamla?
– Vi är mycket lugnare och mer harmoniska. Vi märker när vi åker norrut att stressen slås på. Vi blir jättestressade när vi är i Norrköping med alla ljud – det är för mycket intryck, säger Kristin.

Kristin och Gustaf lämnade stressen i stan för bed and breakfast på Österlen.

Kristin och Gustaf Starkenberg

Det gjorde vi tidigare
Kristin var behandlingsassistent och har bland annat jobbat på Hinseberg och som skolkurator. Gustaf har jobbat som budbilsförare, väktare, montör och webbutvecklare.

Det gör vi i dag
Driver ett B&B med 28 bäddar på Österlen i Skåne. Har en anställd.

Så vågade vi ta steget:
Vi drömde om ett annat liv utan stress. Vi pratade med andra som redan bytt liv. Vi måste leva vårt liv – vi vet ju inte, vi kan dö i morgon.

Att tänka på om du vill följa dina drömmar:
Ta beslutet själv utan att bli påverkad av andra.

Kristins och Gustafs bästa tips för dig som vill byta liv

1. Lita på din magkänsla – vad är det värsta som kan hända?
2. Gör research och ta reda på så mycket du kan innan du tar steget.
3. Var inte rädd för att ta emot hjälp.
4. Gör det bara – det är inte farligt att prova.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu