Tegnell om omstridda ”batchen”: Helt okej

Uppdaterad 2021-03-16 | Publicerad 2021-03-15

Flera länder har pausat Astra Zenecas vaccin efter larm om blodproppar.

Sverige har fått den aktuella batchen, som av Folkhälsomyndigheten bedöms vara säker.

– Jag har fått information om att EMA har bedömt att det inte är något fel på den här batchen, den är helt okej, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i fredags.

Under måndagen meddelade Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien att man ansluter sig till raden av flera länder som på kort tid, av säkerhetsskäl, pausar vaccineringen av Astra Zenecas vaccin efter att flera personer drabbats av blodproppar.

I nuläget finns det inget som tyder på att det är vaccinet som har orsakat blodpropparna, men den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA kommer att utreda omständigheterna närmre.

Sverige meddelade dock att man inte avbryter de svenska vaccineringarna med vaccinet.

”Bedömningen är att nyttan med vaccinet tydligt överstiger riskerna” uppgav Läkemedelsverket i ett pressmeddelande i slutet på föra veckan. På måndagen meddelades att utredningen fortsätter, men att det inte är tal om något stopp.

Anders Tegnell säger att den portade batchen går att använda utan risk.

FHM: Sekretessbelagda uppgifter

Den aktuella batchen, som benämns ABV5300, består av totalt en miljon doser som har levererats till 17 EU‍-‍länder, däribland Sverige.

Men när Aftonbladet i slutet av förra veckan försökte få besvarat exakt hur många doser av den aktuella batchen som levererats till Sverige, och vilka regioner som har tagit del av den, hänvisade Folkhälsomyndigheten till att uppgifterna är sekretessbelagda.

Myndigheten ville inte heller svara på hur många av dessa doser som redan har använts eller som eventuellt planeras att användas framöver.

”Uppgifterna som du efterfrågar omfattas av utlandssekretess. Enligt de uppgifter Folkhälsomyndigheten har från Läkemedelsverket, EMA och Astra Zeneca är det inte något fel på batchen” skriver Folkhälsomyndigheten i ett mejl under fredagen till Aftonbladet.

Tegnell: Är helt okej

Även statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterade redan i fredags att det inte finns några kopplingar mellan blodproppar och vaccinerna.

– Jag fick nyss information om att EMA har bedömt att det inte är något fel på den här batchen, den är helt okej. Den finns i Sverige, men jag har inte i huvudet exakt hur många doser men det spelar mindre roll eftersom det nu är bedömt som säkert, sa han då till Aftonbladet.

Inte heller Läkemedelsverket eller Sveriges kommuner och regioner, SKR, vet hur många doser av den aktuella batchen som Sverige har tagit del av, utan hänvisar till Folkhälsomyndigheten.
– Allt vaccin är ju registrerat och spårbart, men jag vet inte vilka regioner som mottagit det. Men det finns i Sverige och det vaccin vi har det använder vi, säger Emma Spak, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdssektion.

Vidare poängterar hon att regionerna i nuläget arbetar utifrån Läkemedelsverket och EMA:s rekommendation att fortsätta vaccinera med Astra Zenecas vaccin.

– Sverige sticker inte ut globalt här utan man har gjort samma bedömning som EMA.

Ingen förhöjd risk

Vaccinexperten Ali Mirazami håller med den svenska linjen:

– Baserat på vad jag sett och vad som har rapporterats in så finns det ingen förhöjd risk för blodproppar, säger han.

– Om man tittar på 17 miljoner människor, som hittills fått Astra Zenecas vaccin, så kommer några av dem få blodproppar oavsett medicinering. Pfizer har också rapporterat in blodproppar, men det pratar man heller inte lika mycket om nu, säger Ali Mirazami, forskare i klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet.

Även WHO:s chefsforskare Soumya Swaminathan har uppmanat världens länder att fortsätta vaccinera sin befolkning med vaccinet.

”Det vaccin vi har det använder vi”, säger Emma Spak.