Ökat tryck på Annie Lööf: Måste ge besked innan onsdag

Publicerad 2020-12-10

Pressen ökar på Annie Lööf att lämna besked om Fredrick Federleys framtid.

I morgon ska partistyrelsen träffas – och om mindre än en vecka håller Lööf sitt jultal.

– Innan dess måste hon ge besked, annars kommer detta överskugga allt på talet, säger en centerkälla.

Fredrick Federley-ärendet hanteras enligt uppgifter till Aftonbladet i en mycket liten krets inom Centerpartiet. Det ska handla om partiledare Annie Lööf och hennes stabschef, samt partisekreterare Michael Arthursson.

I morgon träffas partistyrelsen i ett digitalt möte. Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer frågan då att avhandlas. Partistyrelsen har dock inte fått någon insyn i förväg i hur ledningen tänker agera i frågan, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Min erfarenhet är att varken partistyrelsen eller riksdagsgruppen informeras i sådana här fall, säger en källa.

Två läger i partiet

Fredrick Federley är ett av Centerpartiets mest kända ansikte utåt. Han är enligt flera källor också mycket populär inom partiet. Han har stort förtroende internt och hans arbete i EU ses av många som en stor framgång för Centerpartiet.

Nyheten om den närstående mannens brott är omtumlande för många i partiet, enligt flera källor. En källa beskriver att det finns två läger. Det ena anser inte att Federley ska straffas för sin tidigare närståendes brott. Det andra anser att partiledningen måste agera och upplever frustration över partiledningens tystnad.

Annie Lööf och Fredrick Federley.

En källa säger:

– Partiledningen har sagt att förtroendet är skadat, frågan är om det är skadat på sikt eller en tillfällig förtroendesvacka. En politiker ska kunna åtnjuta förtroende i leden, man ska självklart inte dömas för det som en närstående gjort, men människor måste kunna lita på att man har ett gott omdöme.

Missförstånd om besked

SVT gick i förrgår ut med uppgifter om att Centerpartiet skulle ge ett besked om Federleys framtid i närtid. Men enligt pressekreterare Amanda Florin var det ett missförstånd.

– Vi har inget nytt besked planerat till senare i veckan, säger hon.

Annie Lööf.

På onsdag håller Annie Lööf jultal. En källa till Aftonbladet menar att hon måste ge besked i frågan innan dess, annars kommer frågan att överskugga hennes budskap.

Partisekreterare Michael Arthursson bekräftar i ett sms att partistyrelsen ska ha möte i morgon fredag.

– Vad som diskuteras i partistyrelsen är inget vi kommunicerar externt. Men mötet är planerat sedan länge och har inte denna fråga på dagordningen.

PODD Lena Mellin om Fredrick Federley

Aftonbladet Daily med Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS