Miraklet: 3-åring begraven i betong räddad efter 65 timmar

Publicerad 2020-11-02

IZMIR. Tiden håller på att rinna ut för räddningsarbetarna i Turkiet men sökandet efter överlevare i de raserade höghusen fortsätter.

Under tidig måndagmorgon kommer ett besked få trott var möjligt.

Elif, 3 år, har lyfts ut från massorna och kan nu återförenas med resten av sina räddade familjemedlemmar.

– Det hände för bara några minuter sedan, det är otroligt, ett sant mirakel, säger lokaljournalisten Duygu Tuncer med glädje i rösten.

I ett av de 21 höghus som raserats efter jordbävningen vid Turkiets kust i fredags hördes vid 23-tiden en röst. Vid midnatt, lokal tid, meddelar räddningsarbetarna att rösten tillhört en 14-årig flicka, İdil Şirin – som räddats levande ur det raserade höghuset. Flickan var vaken men fördes till sjukhus med skador i benen.

İdil Şirin befann sig i resterna av Emrah Bey Apartment i 58 timmar. Tidigt under lördagsmorgonen meddelar den turkiska katastrofmyndigheten Afad att ytterligare en person räddats.

Elif Perinçek, 3 år, lyftes ut ur Dogan Apartments ruiner efter 65 timmar, till åskådarnas applåder. Ett uppmärksammat besked då ”Baby Elif”, som treåringen kallas i lokala medier, därmed blir den tredje familjemedlemmen som räddas från massorna.

I lördags lyftes Baby Elifs mamma, Seher Perinçek, ut från högen av tunga betongblock, tillsammans med två av sina barn.

Elifs mormor, som var på plats vid byggnaden när Elif bars ut, reagerade starkt.

– Jag är väldigt glad. Mina böner har hörts, säger hon till lokala Milliyet.

Den turkiska katastrofmyndighetens ordförande Mehmet Güllüoğlu skriver på Twitter om insatsen; "Gud. Tack tusentals gånger”.

Baby Elifs mamma Seher Perinçek och tvillingsystrarna Ezel och Elzem, 10 år, vårdas på sjukhus.

Räddningsarbetarnas oförtröttliga arbete hyllas nu på sociala medier i Turkiet.

”Våra sök- och räddningsinsatser fortsätter utan avbrott” twittrar den turkiska katastrofmyndigheten Afad.

Dödssiffror ökar

Med lille Elif har 106 personer nu räddats från husresterna efter jordbävningen i fredags. Den turkiska katastrofmyndigheten Afad uppger att sök- och räddningsarbete nu pågår i åtta byggnader i Izmir. Totalt deltar närmare 8 000 personer, 21 sökhundar och drygt 1 000 fordon i insatsen.

Hittills har 73 personer hittats döda. 961 personer har skadats, varav 218 vårdas på sjukhus.

Följ ämnen i artikeln