Boris Johnsons bakslag efter gratulationen: ”Kamala Harris hatar honom”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

LONDON.

Boris Johnson gratulerade Joe Biden och Kamala Harris till segern.

Men premiärministern kan få det svårt med Vita huset framöver.

– De ser inte Johnson som en allierad, säger en källa i Demokraterna till Sunday Times.

Bara någon timme efter att Joe Biden stod som segrare i USA:s presidentval skickade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sina lyckönskningar.

”Gratulationer till Joe Biden för att ha valts till president i USA och till Kamala Harris för sin historiska bedrift,” twittrade Johnson.

”USA är vår viktigaste allierade och jag ser fram emot ett nära arbete tillsammans med våra gemensamma prioriteringar, från klimatförändringar till handel och säkerhet.”

Boris Johnson.
Foto: Eddie Mulholland / TT
Boris Johnson.

USA är det land som Storbritannien har mest handel med och med ett nytt styre i Vita huset kan länderna tvingas börja om sina förhandlingar om ett nytt handelsavtal efter brexit. Då är det viktigt att ha en god relation över Atlanten och efter att förhandlingarna med Trump kört fast har det ryktats om att Johnson föredragit Biden som segrare i valet.

– Det skulle göra saker mycket lättare om Trump inte blev återvald. Boris försökte hålla sig på avstånd från Trump, sa en minister i Johnsons regering anonymt till The Times i juli.

Källan sa att premiärministern ”desperat” ville ha en Trumpförlust i valet eftersom det skulle minska pressen på ett handelsavtal då båda länder skulle hamna i det så kallade Stillahavsavtalet CPTPP.

Foto: Carolyn Kaster / TT
Kamala Harris ”hatar” Boris Johson enligt uppgifter till Sunday Times.

Anklagades för rasism

Men uppskattningen tycks inte vara ömsesidig på andra sidan Atlanten. En källa inom Demokraterna säger i Sunday times att Kamala Harris ”hatar” Boris Johnson och att brexitmotståndaren Joe Biden fortfarande inte har kommit över en kommentar från Johnson om Barack Obama som han anser var rasistisk.

– Om du tror att Joe hatar honom så skulle du höra Kamala, sa källan till den brittiska tidningen.

Det var när Obama under sitt presidentskap flyttat ut en byst av Winston Churchill ur det ovala rummet hade Johnson kallat det ”en symbol för den halvkenyanska presidentens medfödda ogillande av det brittiska imperiet”.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT
Barack Obama i ovala rummet.

Tommy Vietor, en av Obamas före detta rådgivare som jobbade bredvid den dåvarande vicepresidenten Biden, besvarade Johnsons gratulation till Biden med att kalla honom ”ett kappvändande kryp”.

”Vi kommer aldrig att glömma dina rasistiska kommentarer om Obama och din slaviska beundran för Trump,” twittrade Vietor.

”Ingen allierad”

Boris Johnsons regering har flera gånger försökt nå ut till Bidenkampanjen, bland annat för att diskutera nästa års FN-klimatmöte som ska hållas i Storbritannien, med förhoppning om att Biden ska mjukna.

Foto: Chris Jackson / TT
Johnson ska ha försökt få kontakt med Bidens stab.

Men utan gensvar från staben, som sagt att de inte vill riskera att ha någon kontakt med andra länder under kampanjen. Men enligt en demokratisk källa kan den frostiga relationen mellan Johnson och den blivande presidenten innebära en paus för den speciella relation som Storbritannien och USA ofta pratat om sedan andra världskriget.

– De tycker inte att Boris Johnson är en allierad. De tycker att Storbritannien är en allierad, säger källan.

– Men det kommer inte att bli någon speciell relation med Boris Johnson. 

Publicerad: