Taxichauffören döms till fängelse efter vansinnesfärden

Av: Josefine Karlsson, Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Övervakningsfilmer visar hur taxichauffören siktade in sig på en man, körde in på gågatan, och kör totalt över fem personer.

Därefter backar han och kör på den mannen han siktade på igen.

Nu döms mannen till fängelse i nio år för bland annat mordförsök.

Strax före midnatt den 24 juli tidigare i år larmades ambulans och polis till en trafikolycka i centrala Borlänge.

En taxichaufför hade kört på flera personer och stoppats av vittnen som dragit honom ut ur bilen.

Enligt förundersökningen ska den 28-åriga taxichauffören ha kört in på gågatan, med syfte att döda en 35-årig man han känner och har en konflikt med sedan tidigare. Fem personer blev påkörda och mannen som var måltavla hamnade under bilen och släpades med flera meter. Därefter ska taxichauffören upprepade gånger kört fram och tillbaka på gågatan och försökt köra på mannen igen.

Taxi körde på människor i centrala Borlänge. Föraren är gripen och tre har förts till sjukhus.
Foto: Läsarbild
Taxi körde på människor i centrala Borlänge. Föraren är gripen och tre har förts till sjukhus.

Döms till fängelse

I dag klockan 11.00 meddelades domen mot taxichauffören i Falu tingsrätt.

Han stod åtalad för bland annat mordförsök och fyra fall av grov misshandel. Åklagaren menar att brottet ska bedömas som grovt eftersom gärningen var livsfarlig och att den misstänkt visat ”särskild hänsynslöshet och råhet”

Tingsrätten dömer mannen till nio års fängelse för försök till mord, grov misshandel och grov vårdslöshet i trafik. Mannen frias däremot för sexuellt ofredande som han också stod åtalad för fast vid ett tidigare tillfälle.

Tingsrätten motiverar att chauffören ska dömas till mordförsök efter som han ska ha skitat på mannan som han sedan tidigare redan låg i konflikt med. "Tingsrätten menar sammantaget att det är styrkt att det förelegat en konkret fara för att (namn) skulle omkomma på grund av kollisionen med bilen", skriver de i domen.

Att de andra fyra skadades var inte avsiktligt. Men föraren visade enligt rätten en likgiltighet inför detta vilket gör att det rubriceras som en grov misshandel.

”Jag bara gasade”

Taxichauffören har tidigare berättat i förhör att han blev attackerad och dödshotad av den 35-åriga mannen som ska ha varit knivbeväpnad och ska ha slagit honom enligt chaufförens berättelse. Chauffören ska sedan ha försökt fly genom att köra in på gågatan.

– Det var en akutsituation. Jag bara gasade. Jag visste inte var jag skulle hamna, säger han i förhör.

Han menar att mannen då kastade sig framför bilen. Varför han upprepade körde fram och tillbaka har han svårt att förklara. ”Det var omöjligt att komma därifrån”, menar han.

– Jag misstänkte att jag körde på människor. Jag ville inte att fler skulle bli drabbade, därför stannade jag där, säger han.

Foto: Polisen
Stökigt på platsen efter händelsen.

Frias för sexualbrott

35-åringen har tidigare polisanmält taxichauffören för ett sexualbrott mot en anhörig. Enlikt åtalet ska chauffören ha varit misstänkt för att ha tagit på 35-åringens anhörigas rumpa.

Men tingsrätten väljer nu att fria chauffören för misstankarna i det brottet då de menar att det inte går att bevisa att det här ska ha skett.

Publicerad:

LÄS VIDARE