Skärpt straff för överfallsvåldtäkt mot barn

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-10-27

Göta hovrätt skärper straffet mot mannen och dömer honom till 14 års fängelse. Arkivbild.

Göta hovrätt skärper straffet för en 39-årig man som överföll och våldtog en nioårig flicka utomhus i Norrköping tidigare i år. Mannen döms till 14 års fängelse för mordförsök, människorov, grov våldtäkt mot barn och övergrepp i rättssak.

Händelsen inträffade i mitten av april i år, då mannen drog in flickan i ett buskage och slog henne och våldtog henne. Under gärningen hade han ett grepp om flickans hals och höll för hennes mun, samt hade sin kroppstyngd över henne. Detta innebar att det fanns en stor risk för att flickan skulle dö, enligt hovrätten.

Han ska även ha hotat att döda flickan och hennes familj om hon berättade om vad som hade hänt.

I tingsrätten dömdes mannen till 11 års fängelse för samma brott som i hovrätten, förutom att mordförsöket rubricerades som synnerligen grov misshandel. Göta hovrätt anser dock att det ska rubriceras som mordförsök.

"Gärningsmannen har omöjligen kunnat avgöra i vilket skede han skulle släppa taget om barnets hals och mun för att hon inte skulle riskera att avlida och det framstår som en lycklig slump att barnet inte avled", säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt i ett pressmeddelande.

Enligt hovrätten måste mannen ha insett att det fanns en stor risk för att flickan kunde avlida, men han bedöms ha varit likgiltig inför den risken.

Han döms även att betala drygt 240 000 kronor i skadestånd.

Mannen döms mot sitt nekande.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel domstol.

ANNONS