FHM om vaccinet: ”Ingen effekt före nästa höst”

Uppdaterad 2020-11-19 | Publicerad 2020-11-17

Hela Sveriges befolkning kan vaccineras mot covid-19 nästa år.

Betyder det att vi snart kan återgå till en normal vardag? Nej, inte alls, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

– Man kan ställa in sig på att åtgärderna kommer ligga kvar under lång tid.

I dag gick regeringen ut med att Sverige har skrivit ett avtal om att få köpa in 4,5 miljoner vaccindoser från Pfizer, tillverkaren som förra veckan gick ut med att vaccinet har en effektivitet på 90 procent. Sedan tidigare har vi, genom EU, avtal med Astra Zeneca och Jansen Pharmeceutica. Sammantaget har regeringen nu säkrat tio miljoner vaccindoser till nästa år, vilket innebär att alla som vill kommer att kunna vaccinera sig mot covid-19.

Ett hoppfullt besked, enligt Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten, som dock inte tog några glädjeskutt över vaccinnyheten.

– Det är hoppfullt att vi ser att det går att ta fram ett vaccin. Det är den mest betydande åtgärden för att undvika att människor blir sjuka och stoppa en pandemi, sa han under den blixtinkallade pressträffen.

Står inför utmaningar

Han påminde också om att inget vaccin ännu är godkänt och klart och att mer kunskap behövs om de olika vaccinen för att veta vilken betydelse de kommer att få på pandemins fortsatta utveckling.

– Det här innebär inte att pandemin är över och att vi kan lätta på andra restriktioner och råd. Vi måste hålla ut till nästa höst innan vi kommer att kunna se stora effekter på smittspridningen, säger Johan Carlson.

Men att två vaccin har visat på upp emot 90 och 94,5 procents effektivitet är goda nyheter, enligt honom. Med en så pass hög effektivitet kan det få en betydande effekt på smittspridningen.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

I normala fall tar en sån här utveckling mellan 10 och 15 år. Under coronapandemin sker processen på ett år. Både vaccinsamordnaren Richard Bergström och Johan Carlson flaggade för en del logistiska utmaningar.

– Vi står inför utmaningar där det krävs en stor flexibilitet för att kunna hantera olika vacciner, volymer och krav på förvaring och olika typer av biverkningar, säger Johan Carlson.

Måste hålla ut till nästa höst – minst

Inledningsvis kommer äldre över 70 år och riskgrupper samt personal inom vård och omsorg att vaccineras. Efter det kommer den bredare allmänheten att kunna bli aktuella för vaccinering.

Enligt en undersökning från Aftonbladet/Demoskop är två av tre svenskar positiva till ett coronavaccin, men många vill ändå avvakta. Johan Carlson är dock inte så bekymrad över detta resultat.

– Jag är inte så himla bekymrad. Det är naturligt att människor som inte känner sig så berörda av pandemin vill avvakta när vaccinet är så pass okänt. När vi börjar med de grupperna som inte är i särskild risk har vi ett annat läge.

Så hur långt tar det till att vi kan öppna upp samhället och leva som vanligt igen?

– Målsättningen med ett vaccin är att skydda utsatta grupper och i andra hand skydda och värna vården. Innan vi får effekter som är betydande på smittspridningen kommer det att ta längre tid, kanske ett eller annat år. Vi har sagt att vi måste hålla ut till nästa höst innan vi över huvud taget kan diskutera stora effekter på smittspridningen.

– Det finns all anledning att hålla kvar åtgärderna och ställa in sig på att de kommer att ligga kvar under en lång tid.