Hamid Zafar kommenterade i hattråd om Aftonbladetjournalist

På spåret-deltagaren Hamid Zafar har lämnat alla uppdrag

Publicerad 2020-10-16

En tråd på Flashback inleds med en önskan att två Aftonbladetjournalister ska dö.

På Förintelsens minnesdag 2015 gick Hamid Zafar in i den och kommenterade nyhetsreportern Helena Trus judiska ursprung.

– Det är inte okomplicerat att öppet vara jude eller judinna i Sverige i dag, säger Helena Trus.

Tråden på Flashback är från 2011 och inleds med att en anonym person önskar Helena Trus och ytterligare en Aftonbladetjournalist, Torbjörn Ek, ”en för tidig död”. De kränkande inläggen som följer i tråden kommer sedan till och från under flera år.

Den 27 januari 2015, på Förintelsens minnesdag, gick Hamid Zafar under pseudonymen RebeL9 in i tråden och skriver ett inlägg:

”Tydligen en judinna”.

Skärmdump på krönikan Helena Trus skrev den 27 januari 2015 på Förintelsens minnesdag.

Samma dag hade Aftonbladet publicerat en krönika av Helena Trus med rubriken ”Barnet i min mage är ett fuck you till Hitler” som handlade om hennes graviditet och familjehistoria.

Det var dessutom första gången hon skrev om sitt judiska ursprung på Aftonbladet.

– Det känns ju som att hans kommentar är kopplat till min krönika, säger hon.

– Varför skulle han annars gå in och kommentera just den dagen?

Hennes farmor Cyla och farfar Lejb överlevde båda Förintelsen.

– Det är illa nog att han går in och kommenterar i en hattråd som handlar om att någon önskar att vi ska dö en för tidig död. Men att han väljer att gå ett steg längre och kommentera mitt ursprung är anmärkningsvärt. Då känns det som att han vill slänga vedträ på elden, och trigga igång hattråden.

Efter Hamid Zafars kommentar bytte tråden på Flashback karaktär.

– Den innehöll hatiska kommentarer även innan, men ingenting om mitt judiska ursprung. Inte förrän han går in och informerar om det, och då hakar flera på, säger Helena Trus, 39.

”Han vrider om kniven”

I granskningen som publicerades i DN under torsdagen har det framkommit att Hamid Zafar vid upprepade tillfällen under flera års tid har uttryckt sig antisemitiskt under pseudonym. Han har nu fått lämna alla sina uppdrag.

Granskningen belyser flera olika samhällsproblem, menar Helena Trus.

– Vi har dels näthatet, där många precis som han gömmer sig bakom en skärm och piskar på hatet mer. Han är dessutom en person som har haft stark position i samhället, varit flitig i skoldebatten samtidigt som han uttryckt de här åsikterna. Det här belyser också ett stort växande problem kring en ökad antisemitism, som flera judar i Europa och Sverige vittnar om.

Varannan svensk menar att hatet mot judar ökar, visar en undersökning som Aftonbladet gjorde förra året. I den framkom olika antisemitiska situationer, som att elever i skolor har ”heilat” mot sina judiska klasskompisar. Och i en studie som gjordes bland judar i hela Europa fick Sverige bottenbetyg i hur man hanterar problemen.

– Att han använder mitt ursprung i en redan hatiskt tråd är ett sätt att vrida om kniven lite. Det påminner mig om att det inte är okomplicerat att öppet vara jude eller judinna i Sverige i dag, säger Helena Trus.

Övertygad om att fortsätta

Att journalister får hatkommentarer sker dagligen, det är varken första eller sista gången, menar Helena.

– Som journalist idag blir man lite blasé för sådana kommentarer. Man blir duktig på att läsa det och sedan tänka på något annat. Men jag tror att, precis som för alla som får näthat, så lägger det sig på hög någonstans här inne. Man är inte en teflonpanna, liksom. Det är klart det blir extra obehagligt när någon blandar in etnicitet i det hela.

Sedan några år tillbaka föreläser Helena Trus i bland annat skolor om Förintelsen och hennes familjehistoria. Förra året släppte hon boken ”Ett kilo socker - farmor glömmer aldrig priset på sitt liv” om sin 93-åriga farmor Cyla, ett av de sista Förintelsevittnena som fortfarande är i livet.

– Det är exakt det här som gjorde att jag ville skriva boken om min farmor och farfar, tyvärr. Vi måste fortsätta sprida kunskap om Förintelsen, speciellt i skolor, för att vi ska förstå samtiden. För mig som barnbarn till två Förintelseöverlevande är det viktigt att vara en brygga mellan historien och koppla samman det med problemen som finns idag. För varje gång sånt här kommer upp blir jag övertygad om hur viktigt det är att jag fortsätter, speciellt i skolor.

Aftonbladet söker Hamid Zafar.