Socialministern: Vänta inte på det nya vaccinet

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2022-09-01

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och socialminister Lena Hallengren (S) vill inte att svenskarna väntar med påfyllnadsdos för att få de nya uppdaterade vaccinerna.

Ett nytt uppdaterat coronavaccin kommer inom kort att rullas ut i Sverige. Men trots att det kan vara bättre än det nuvarande bör ingen vänta på det enligt socialminister Lena Hallengren.

Läkemedelsverket meddelade på torsdagen att två uppdaterade coronavaccin inom kort kommer att godkännas inom EU. De nya variantanpassade vaccinen ska ge ett skydd både mot omikrons undervariant BA.1 och det ursprungliga viruset, sars-cov-2, medan de nuvarande vaccinen inte har ett lika gott skydd mot nya varianter av omikron.

Sverige har redan avtal om de nya vaccinerna och de första leveranserna väntas redan nästa vecka, men det dröjer ytterligare några veckor innan doserna har fördelats i regionerna. Samtidigt rekommenderas från den 1 september personer som är 65 år eller äldre liksom personer från 18 år som är i riskgrupp att ta en femte dos. Men det finns ingen anledning att vänta enligt socialminister Lena Hallegren (S).

– Vi kommer att slussa ut de nya vaccinerna i landet, men vi har en massa vaccin ute i regionerna som alla skyddar mycket bra mot svårt sjukdom och död. Man ska inte vänta på att de nya vaccinerna blir tillgängliga, säger hon till TT.

”Upp till regionerna”

För åldersgruppen 18 till 64 år finns ingen allmän rekommendation om en påfyllnadsdos under hösten. Men regionerna har uppmanats att möjliggöra det för den som vill eller upplever ett behov och i många regioner finns nu den möjligheten.

TT: Om man kommer till sitt vaccinationsställe och kräver att få ett av de uppdaterade vaccinerna, kan man få det?

– Det är upp till regionerna att svar på det. Jag har förståelse för att man kan känna att det är bättre att invänta ett uppdaterat vaccin, men för de grupper som vi rekommenderar en påfyllnadsdos till är det absolut viktigaste att de tar en spruta så att de har ett skydd, säger Lena Hallengren.

Smittspridning kan öka

Anledningen att rekommendationerna för äldre och riskgrupper kommer nu är att vaccinskyddet klingar av efter en tid.

– För många har det gått mer än fyra månader sedan de fick sin senaste dos och då bör man ta en ytterligare dos nu för att ha ett bra skydd. Nu går vi in i hösten och vi vet sedan tidigare år att smittspridningen kan öka då, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Hur det kommer att bli med smittspridningen under hösten och vintern kan hon inte sia om.

– Vi inser att vi inte kan göra några prognoser, men vi tar fram olika scenarier. Ett är att det kommer en ny variant av viruset och att vi får en situation liknande den i början av året med många smittade. Ett annat, mindre troligt, är att det kommer en variant som tar sig förbi immunskyddet bättre, men då får vi hänga på nya uppdaterade vaccin, säger hon.

I dag rekommenderas barn och unga mellan 12 och 18 år att ta två doser. Just nu görs en utvärdering på Folkhälsomyndigheten för att se om dessa ska uppdateras eller ligga kvar. Besked väntas inom de närmsta veckorna.