Ryssland luras att slösa dyra robotar på fejkade mål i trä

Publicerad 2022-09-01

Det ser ut som fruktade vapensystem från väst.

Men det är bara lockbeten i trä.

Med finurlig krigslist lurar Ukraina ryska styrkor att offra dyra långdistansrobotar.

Ryssland må vara en starkare vapenmakt än Ukraina. Men på slagfältet har det ryska krigsmaskineriet knappast gjort sig känt för finess eller effektivitet.

Ukraina däremot har ett udda verktyg i sin arsenal. Nämligen en flotta av lockbeten i trä som föreställer det amerikanska artillerisystemet HIMARS.

Med hjälp av sina fejkmodeller har Ukraina lurat Ryssland att ödsla dyra långdistansrobotar på att slå ut falska mål i trä.

Det rapporterar Washington Post som granskat bilder och intervjuat källor inom den amerikanska och ukrainska militären.

Dyra sjömålsrobotar

Ukrainas HIMARS, som levererats från USA, har orsakat svåra förluster på den ryska sidan. Dessa är med andra ord åtråvärda mål att slå ut för den ryska militären.

Genom kameralinsen från en rysk drönare kan ett lockbete av trä vara svårt att särskilja från ett riktigt artilleribatteri på marken. Om fienden sväljer betet skickar drönaren koordinaterna till flottan på Svarta havet – som trycker på avfyrningsknappen.

Efter bara några veckor på slagfältet hade Ryssland ödslat minst tio långsdistansrobotar av typen Kalibr på ukrainska lockbeten, uppger källor för Washington Post.

Sedan dess har Ukraina skaffat fler attrapper i trä.

”Träffat fler än vi skickat”

Att använda attrapper som föreställer militära mål är ett beprövat krigsknep. Ryssarna kallar det för “maskirovka” och har själva använt uppblåsbara jaktplan av typen MiG-31 för att lura fienden.

Enligt amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har 16 exemplar av vapensystemet HIMARS skickats till Ukraina. Med jämna mellanrum kablar Ryssland ut krigspropaganda om framgångsrika operationer där HIMARS förstörts.

– De påstår att de träffat fler HIMARS än vad vi har skickat, säger en amerikansk diplomat till Washington Post.