Klimatdemonstranter stoppade trafiken – inför rättegången

Åklagarens helikopterfilm: Köer ända till Kista

Publicerad 2022-09-30

I dag inleds rättegången mot tolv klimataktivister som stoppade trafiken på E4.

I morgonrusning satte sig aktivistgruppen återigen på vägbanan.

”I solidaritet med de som i dag sitter i rättegång”, skriver Återställ våtmarker på Facebook.

Klimataktivister från Återställ Våtmarker stoppade trafiken på väg 73 vid Gubbängen i södra Stockholm under fredagsmorgonen.

Bilder från platsen visar hur köerna ringlade sig långa, men strax efter klockan nio meddelade polisen att man lyckats flytta aktivisterna från vägen. Sju personer har gripits misstänkta för sabotage.

– Vi ser det som någon form av opinionsyttring, säger polisens presstalesperson Tove Hägg.

I Solna pågår rättegången

Samtidigt pågår rättegången i Solna tingsrätt. 12 personer från Återställ Våtmarker står åtalade för sabotage samt ohörsamhet mot ordningsmakten. Tio av dem häktades kort efter aktionen, och en av dessa har släppts på fri fot.

De åtalade medger att de varit på platsen, men nekar till brott.

Rättegången inleddes med sakframställan från kammaråklagare Marina Ivic.

Åklagaren visade filmer från måndagsmorgonen då aktionen pågick. Bland annat från en polishelikopter, som visar hur köerna sträcker sig ända bort till Kista.

Aktivistens rop: ”Limmad!”

Men också filmer då poliserna anländer fram till aktivisterna och befaller dem att flytta på sig.

”Limmad!” hör man en av de åtalade kvinnorna ropa på filmen. Två kvinnor hade limmat fast handen i vägbanan.

Enligt en kostnadsberäkning som en tjänsteman på Trafikverket tagit fram så kostade aktionen samhället 2,5 miljoner kronor – lågt räknat, enligt åklagaren.

En av försvarsadvokaterna, Linus Gardell, menar i sin tur att aktionen hade mycket låg trafikpåverkan och låga samhällskostnader sett till det stora hela, under en trafikdag i Stockholm.

Från polisens händelserapport.

Ambulansföraren: ”Väldigt frustrerande”

Rättegången väntas pågå under fredag och måndag. På måndag ska bland andra ambulansföraren Ronny Bergqvist, som Aftonbladet tidigare har intervjuat, höras.

– Fram tills blockaden tog vi oss fram, långsamt, men när vi var framme vid aktivisterna och poliserna blev vi stående. Vi försökte påkalla att vi behövde komma fram, med både blåljus och sirener. Det var väldigt frustrerande, har han berättat.

Enligt åklagaren försenades ambulansen, som körde en patient i ett tillstånd som där och då bedömdes som livshotande, med sju minuter.

Advokat Linus Gardell menar dock att Återställ Våtmarker hade förvarnat polisen och också förberett så att filen längst till höger kunde utrymmas om en ambulans behövde komma förbi. Enligt advokaten blev ambulansen endast försenad med en minut.

Rykte spreds om dödsfall

Inledningsvis spreds ett rykte i sociala medier om att patienten i ambulansen avlidit, något som visade sig inte stämma.

– Det stämmer inte. Initialt trodde man det, men det är fel. Patienten i ambulansen klarade sig, har kammaråklagare Marina Ivic sagt.

Helen Wahlgren, presstalesperson för Återställ Våtmarker har tidigare sagt att stoppa uttrycksfordon är ”det sista vi vill”.

– Ambulansen som var under utryckning blev fördröjd, men den släpptes fram. Återställ Våtmarker ringer polisen varje gång i samband med att aktionen startar.

Skärmdump från aktivisternas Facebooksida.