Förtroendet för polisen har rasat efter Löfving-affären

Publicerad 2023-01-08

Svenska folkets förtroende för polisen har rasat sedan polischefsskandalen uppdagades i början av december.

Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

– Det är ett så pass kraftigt ras så jag har svårt att se att det skulle finnas något annat skäl än just det, säger vd:n Karin Nelsson.

I dag inleds Folk och försvar i Sälen där representanter för Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Polismyndigheten, men även politiker, näringslivet, civilsamhället och medier, möts för att diskutera säkerhetspolitik, försvar, krisberedskap och globala säkerhetshot.

Men samtidigt som det är oroliga tider i omvärlden så pågår en omfattande utredning av en infekterad händelse inom den högsta polisledningen.

Det var i början av december som det avslöjades att ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving polisanmälts för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Sjunkit med 11 procentenheter

Detta efter att polisens nationella underrättelsechef Linda Staaf slagit larm om att hon känt oro för sin egen säkerhet efter att Löfving, som hon tidigare haft en relation med, hade förföljt henne och utövat härskartekniker, vilket Expressen var först med att avslöja.

Polisanmälan lades dock ned av åklagare och även rikspolischef Anders Thornberg valde att lägga ner ärendet internt.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och en extern utredning av polishärvan har inletts, och väntas bli klar i februari i år.

Det har även påverkat polismyndighetens förtroendet bland medborgarna, visar en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Frågan som ställdes var hur stort förtroende svenska folket har för hur polismyndigheten sköter sitt arbete. Resultatet visar att förtroendet har sjunkit med totalt elva procentenheter under en tvåveckorsperiod – från den första mätningen mellan 25 november och 1 december, och den andra mellan 14 december och 19 december.

”Kan vara tillfälligt”

Att det finns ett tydligt samband mellan förtroendetappet och polischefsskandalen bekräftas av Demoskops vd Karin Nelsson.

– Jag har svårt att se att det skulle finnas något annat skäl. Det var en väldigt intensiv händelseutveckling och nyhetsrapportering mellan första och andra mätningen och jag har därför svårt att tänka mig att någon annan händelse skulle ha påverkat förtroendet i den här riktningen.

Samtidigt har det varit flera skjutningar och explosioner, kan det inte ha bidragit till att förtroendet försämrats?

– Gängkriminaliteten och skjutningarna är egentligen inget nytt. När det sker en så kraftig minskning på så kort tid och som dessutom går att koppla till en så pass isolerad händelsen som varit mycket i fokus så är det som sagt svårt att se att det skulle vara något annat just detta som påverkat.

Men kan det vara så att det svänger igen i nästa mätning?

– Det kan vara tillfälligt men samtidigt har förtroendet för polisen legat relativt stabilt en längre tid, så när sådana här kraftiga minskningar sker så beror förtroendet för polisen på hur ledningen hanterar situationen och vad som kommer att hända framöver. 

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket.

Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 330 intervjuer under perioden 14-19 december 2022 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Frågan som ställdes var: Hur stort förtroende har du för hur följande institutioner och grupper sköter sitt arbete? (Polisen)

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.